„Sekretnym” składnikiem tych jarskich kotletów są czubajki kanie. To wartościowy produkt, który zawiera wiele składników odżywczych i mikroelementów. Można w nim znaleźć między innymi białko, błonnik pokarmowy, potas, fosfor, magnez, cynk, witaminę C, karotenoidy i kwasy fenolowe. Wszystkie te związki pozytywnie wpływają na organizm. Przeprowadzone badania dowodzą, że kanie działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Hamują namnażanie się szkodliwych drobnoustrojów i spowalniają proces starzenia się komórek.
Warto podkreślić, że kanie są nie tylko pożywne, ale też niskokaloryczne. Ich głównym składnikiem jest woda. Mimo to sycą i dodają energii. Można je śmiało przygotować na obiad. Z powodzeniem zastąpią schabowe lub inne mięsne przysmaki.
Jak zrobić kanie à la schabowe?
Składnikiem, który sprawia, że te „schabowe” zyskują jeszcze bogatszy smak jest ser grana padano. Samo przygotowanie kotletów nie zajmuje dużo czasu. Najbardziej pracochłonnym etapem jest oczyszczenie grzybów. Potem wystarczy już tylko przyszykować składniki na panierkę, obtoczyć kapelusze i usmażyć je na złoty kolor. Wskazówka: Do zrobienia panierki możesz wykorzystać również przyprawy, takie jak na przykład tymianek.
Przepis: Panierowane kanie
Smakują lepiej niż klasyczne schabowe
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 2 kanie (kapelusze)
Na panierkę:
- 2 jajka
- 100 g bułki tartej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki startego sera grana padano
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie grzybówDokładnie oczyść kanie.
- Obtaczanie grzybówWbij jajka na talerz i rozbełtaj je widelcem. Na drugim wysyp bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj całość. Kanie zanurzaj w jajku. Potem obtaczaj je w bułce tartej.
- Smażenie grzybówTak przygotowanie grzyby smaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Wystarczą 3 minuty z każdej strony.
Rada: Po usmażeniu warto odsączyć kanie z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Z czym podawać panierowane kanie?
Panierowane kanie, podobnie jak klasyczne schabowe, czy kotlety mielone, doskonale komponują się z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Można je serwować w towarzystwie pyz ziemniaczanych, klusek śląskich czy kopytek. Wspaniale smakują też w połączeniu z warzywami, na przykład kiszonymi lub małosolnymi ogórkami. Ponadto doskonale sprawdzą się różnego rodzaju surówki z sezonowych składników (pomidorów, papryk, cukinii, bakłażana, etc.).
Czytaj też:
Ciocia „grzybiarka” zdradziła mi sposób na pozbycie się goryczki z kurek. Wystarczy 15 minut i gotoweCzytaj też:
Robię tę zupę, gdy „coś mnie łapie”. W walce z przeziębieniem jest skuteczniejsza niż polski rosół