Smakują lepiej niż schabowe, choć nie ma w nich grama mięsa. Zastępuje je zdrowszy składnik

Smakują lepiej niż schabowe, choć nie ma w nich grama mięsa. Zastępuje je zdrowszy składnik

Dodano: 
Panierowane kanie
Panierowane kanie Źródło: Archiwum prywatne / Konrad Żelazowski/WPROST
Hasło „kotlety bez mięsa” zwykle przywodzi na myśl warzywne przysmaki. Bazą moich jarskich kotletów jest jednak inny, mniej oczywisty i niezwykle pyszny składnik. Polecam danie, które podbija kubki smakowe nawet zdeklarowanych mięsożerców.

„Sekretnym” składnikiem tych jarskich kotletów są czubajki kanie. To wartościowy produkt, który zawiera wiele składników odżywczych i mikroelementów. Można w nim znaleźć między innymi białko, błonnik pokarmowy, potas, fosfor, magnez, cynk, witaminę C, karotenoidy i kwasy fenolowe. Wszystkie te związki pozytywnie wpływają na organizm. Przeprowadzone badania dowodzą, że kanie działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Hamują namnażanie się szkodliwych drobnoustrojów i spowalniają proces starzenia się komórek.

Warto podkreślić, że kanie są nie tylko pożywne, ale też niskokaloryczne. Ich głównym składnikiem jest woda. Mimo to sycą i dodają energii. Można je śmiało przygotować na obiad. Z powodzeniem zastąpią schabowe lub inne mięsne przysmaki.

Jak zrobić kanie à la schabowe?

Składnikiem, który sprawia, że te „schabowe” zyskują jeszcze bogatszy smak jest ser grana padano. Samo przygotowanie kotletów nie zajmuje dużo czasu. Najbardziej pracochłonnym etapem jest oczyszczenie grzybów. Potem wystarczy już tylko przyszykować składniki na panierkę, obtoczyć kapelusze i usmażyć je na złoty kolor. Wskazówka: Do zrobienia panierki możesz wykorzystać również przyprawy, takie jak na przykład tymianek.

Przepis: Panierowane kanie

Smakują lepiej niż klasyczne schabowe

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 2 kanie (kapelusze)

Na panierkę:

  • 2 jajka
  • 100 g bułki tartej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki startego sera grana padano

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie grzybówDokładnie oczyść kanie.
  2. Obtaczanie grzybówWbij jajka na talerz i rozbełtaj je widelcem. Na drugim wysyp bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj całość. Kanie zanurzaj w jajku. Potem obtaczaj je w bułce tartej.
  3. Smażenie grzybówTak przygotowanie grzyby smaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Wystarczą 3 minuty z każdej strony.

Rada: Po usmażeniu warto odsączyć kanie z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Z czym podawać panierowane kanie?

Panierowane kanie, podobnie jak klasyczne schabowe, czy kotlety mielone, doskonale komponują się z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Można je serwować w towarzystwie pyz ziemniaczanych, klusek śląskich czy kopytek. Wspaniale smakują też w połączeniu z warzywami, na przykład kiszonymi lub małosolnymi ogórkami. Ponadto doskonale sprawdzą się różnego rodzaju surówki z sezonowych składników (pomidorów, papryk, cukinii, bakłażana, etc.).

Czytaj też:
Ciocia „grzybiarka” zdradziła mi sposób na pozbycie się goryczki z kurek. Wystarczy 15 minut i gotowe
Czytaj też:
Robię tę zupę, gdy „coś mnie łapie”. W walce z przeziębieniem jest skuteczniejsza niż polski rosół

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl