Ciocia „grzybiarka” zdradziła mi sposób na pozbycie się goryczki z kurek. Wystarczy 15 minut i gotowe

Ciocia „grzybiarka” zdradziła mi sposób na pozbycie się goryczki z kurek. Wystarczy 15 minut i gotowe

Dodano: 
Kurki
Kurki Źródło: Pixabay
Gorzki posmak kurek może popsuć całe danie. Z łatwością możecie jednak tego uniknąć, wykorzystując prosty trik. Całość zajmie dosłownie chwilę. Sprawdźcie, na czym polega ten patent.

Kurki to pyszne grzyby, które można wykorzystać do wielu potraw. Świetnie sprawdzają się w sosach do makaronów. Z kolei zupa z kurek to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kurki usmażone na maśle z czosnkiem i natką pietruszki będą wspaniałym dodatkiem do sałatek lub grzanek. Można dorzucić je też do porannej jajecznicy. Zdarza się jednak, że po ich ugotowaniu wyczuwamy nieprzyjemny, gorzki smak. W prosty sposób można jednak temu zapobiec.

Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie? Szybki sposób

Najpierw musicie odpowiednio przygotować te jesienne „dary lasu”. Możecie wykorzystać sprytny patent na oczyszczanie kurek – będzie prosto i szybko. Żeby pozbyć się niechcianej goryczki, wystarczy, że usmażycie je na suchej patelni. Palnik powinien być ustawiony na średnią moc. Gdy rozgrzejecie patelnię – wysypcie kurki i smażcie do momentu aż puszczą, a następnie ponownie wchłoną soki. Taki proces zajmie około 15 minut. Po tym czasie zdejmijcie patelnię z ognia i odczekajcie, aż kurki się ostudzą. Błędem jest smażenie tych grzybów w oliwie lub oleju – przez to dania, które przyrządzamy z dodatkiem kurek, mogą wyjść niesmaczne. Pamiętajcie – patelnia musi być sucha.

Inne patenty na goryczkę w kurkach

Innym sposobem na to, żeby kurki nie były gorzkie, jest ugotowanie ich na parze. Należy to robić w parowarze przez około 10 minut (na najwyższym piętrze). Możecie także namoczyć świeże kurki w mleku przez około 1,5 godziny. Z kolei przed zamrożeniem dobrze jest zblanszować te grzyby. Do wody, którą wykorzystuje się do blanszowania kurek, powinniście dodać odrobinę soli lub cukru – dzięki temu zachowają one swój kształt i jędrność.

Jeśli z kolei nie wykorzystaliście powyższych sposobów, a potrawa z kurkami jest gorzka – możecie ją jeszcze uratować. Goryczkę zamaskuje dodanie odpowiednich dodatków, na przykład natki pietruszki, czosnku czy podsmażonej cebulki. W zakamuflowaniu gorzkiego smaku pomoże również dolanie słodkiej śmietanki, która doskonale pasuje do tych delikatnych grzybów. Sprawdźcie też, dlaczego warto sięgać po kurki.

Czytaj też:
Koleżanka wyśmiała moje suszenie grzybów na sznurku. Jest lepszy patent, ale mało kto o nim wie
Czytaj też:
Jak przechowywać warzywa na zimę, żeby się nie popsuły. Tradycyjne metody

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl