Robię tę zupę, gdy „coś mnie łapie”. W walce z przeziębieniem jest skuteczniejsza niż polski rosół

Robię tę zupę, gdy „coś mnie łapie”. W walce z przeziębieniem jest skuteczniejsza niż polski rosół

Dodano: 
Chińska zupa jajeczna
Chińska zupa jajeczna Źródło: Shutterstock / sri widyowati
Choć historia chińskiej zupy jajecznej liczy kilka tysięcy lat, to w Polsce słyszało o niej niewiele osób. A szkoda, bo w sezonie jesiennym jest na wagę złota. Wzmacnia odporność i wspomaga walkę z infekcjami. Działa lepiej niż rodzimy rosół.

Ostatnio chińska zupa jajeczna gości w moim menu dość często. Nie wymaga wiele pracy ani dużej liczby składników. Poza tym ma wiele cennych właściwości. Świetnie sprawdza się zwłaszcza w sezonie jesiennym, gdy wzrasta ryzyko różnego rodzaju infekcji. Wspomaga bowiem mechanizmy obronne organizmu i wzmacnia odporność. Łagodzi też objawy przeziębienia i grypy. Dzięki temu przyspiesza powrót do formy i pełni zdrowia.

Jak zrobić chińską zupę na przeziębienie?

W recepturze na chińską zupę jajeczną nie ma żadnej „filozofii”. Jej ważnym składnikiem, jak nietrudno się domyślić, są jajka, ale nie te gotowane czy smażone, lecz surowe. Gdy wrzucisz je do gotującego bulionu i zamieszasz całość utworzą na różne ciekawe, często wręcz fantazyjne kształty. Niektóre mogą przypominać kwiaty. Dlatego w krajach azjatyckich to danie bardzo często określa się mianem zupy z kwiatów jajecznych. Musisz wiedzieć, że nie ma jednego przepisu na ten przysmak. Ja przygotowuję zwykle najprostszą i w moim odczuciu najlepszą wersję.

Przepis: Chińska zupa jajeczna

Świetnie smakuje, syci i wspomaga odporność.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Chińska
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 jajka
  • cebula
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywObierz cebulę i czosnek. Posiekaj je drobno, a następnie podsmaż na oliwie. Powinny się tylko lekko zrumienić.
  2. Robienie zupyDo zrumienionych warzyw dolej bulion. Doprowadź wywar do wrzenia. Potem gotuj całość jeszcze przez 10 minut. Roztrzep jajka w osobnej misce i wlej je do gotującej się zupy. Całość zamieszaj i pozostaw na kuchence jeszcze przez około minutę.
  3. Podawanie zupyGotową zupę przelej do miseczek i udekoruj zieleniną. Danie najlepiej jeść od razu po przygotowaniu

Rada: Pamiętaj, by przed wrzuceniem jajek do zupy upewnić się, że są świeże. W tym celu możesz wykonać prosty test. Wystarczy, że wrzucisz produkty do wysokiej szklanki wypełnionej wodą. Jeśli opadną na dno, możesz je wykorzystać. Gdy będą unosić się na powierzchni wody, lepiej czym prędzej je wyrzuć. Zepsute jajka są wypełnione powietrzem. Dlatego „wędrują” ku górze, kiedy znajdą się w wodzie.

Jak działa chińska zupa na odporność?

Chińska zupa na odporność wykazuje działanie rozgrzewające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dlatego wzmacnia odporność. Ma też duży potencjał antyoksydacyjny. Neutralizuje negatywny wpływ wolnych rodników na organizm. Spowalnia procesy starzenia, chroni komórki przed uszkodzeniem i zmniejsza ryzyko wystąpienia różnego rodzaju chorób, takich jak na przykład miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, zawał serca, udar mózgu czy nowotwory. Swoje prozdrowotne właściwości zupa zawdzięcza przede wszystkim dodatkom. Wiele wnosi do niej również główny składnik, czyli jajko, które dostarcza organizmowi wielu składników mineralnych, wspomaga regenerację tkanek i zapewnia uczucie sytości na długo.

Jak jeszcze wzmocnić odporność w sezonie jesiennym?

Chińską zupę jajeczną możesz przygotowywać naprzemiennie z „tureckim rosołem” polecanym przez znanego polskiego wirusologa. Ten przysmak też wywiera bardzo dobry wpływ na organizm. Nie zapomnij włączyć do diety sezonowych warzyw i owoców (papryki, jabłek, gruszek, szpinaku etc.) i kiszonek. Tego typu produkty świetnie działają nie tylko na odporność, ale również układ pokarmowy. Usprawniają trawienie i oczyszczanie organizmu z toksyn.

Czytaj też:
Zupa antyrakowa dr Fuhrmana to hit. Zobacz, w czym tkwi jej sekret i jak zrobić ją w domu
Czytaj też:
Dodaję szczyptę tej przyprawy do pomidorowej. Obłędnie podkręca smak, a mało osób o tym wie

Źródło: Odżywianie WPROST.pl