Pokrój tanie warzywo, zasyp cukrem i poczekaj. Prostszego sposobu na przeziębienie nie znajdziesz

Pokrój tanie warzywo, zasyp cukrem i poczekaj. Prostszego sposobu na przeziębienie nie znajdziesz

Dodano: 
Krojenie cebuli
Krojenie cebuli Źródło: freepik/ autor: 8photo
Domowe sposoby na przeziębienie są skuteczne i tanie. Gdy dopadną cię pierwsze oznaki gorszego samopoczucia, przygotuj prostą i tanią mieszankę, a w mig się wzmocnisz.

Syrop z cebuli to domowy specyfik, który od pokoleń stosowany jest w leczeniu przeziębienia. Pamiętam, jak moja babcia robiła mi go jesienią, gdy pierwsze chłodniejsze dni wiązały się z pojawieniem u mnie kaszlu i bólu gardła. Choć nie lubiłam smaku mikstury, stawiała mnie prędko na nogi.

Syrop z cebuli jest wyjątkowo skuteczny

Choć ten domowy środek na przeziębienie nie dla wszystkich będzie apetyczny, jego właściwości lecznicze są nieocenione. W cebuli zawarte są substancje czynne wykazujące działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i wykrztuśne. Skorzystanie z takiego wsparcia przy wystąpieniu kaszlu – zarówno suchego, jak i mokrego – podrażnienia gardła, chrypki czy kataru będzie bardzo dobrym pomysłem.

Cebula obfituje też w witaminę C, która słynie z działania wzmacniającego odporność. W niepozornym syropie – który kosztuje grosze – kryje się zatem więcej niż w niejednym specjalistycznym leku. Na dodatek zrobienie go jest banalne.

Jak zrobić syrop na przeziębienie?

Receptura na ten syrop jest bardzo prosta. Kroisz obraną cebulę i umieszczać j a w słoiku wraz z cukrem i odrobiną wody. Po kilku godzinach w cieple, składniki zawarte w warzywie przejdą do płynu i będziesz mogła pić cenny wyrób.

Przepis: Syrop z cebuli

Prosty domowy środek na przeziębienie, który zrobisz w 5 minut.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
26 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże cebule
  • 4 cukru
  • 250 ml wody

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie cebuliCebule obierz z łupiny. Pokrój w cienkie plasterki.
  2. Nastawianie syropuWarzywo przenieś do słoika wraz z cukrem tak, aby słodki dodatek znalazł się pomiędzy kawałkami cebuli. Całość zalej wodą. Zamknij słoik i odstaw go na kilka godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie przecedź syrop przez sito.

Dawkowanie syropu z cebuli

Zalecana ilość środka na przeziębienie zależy od wieku chorego. Dorośli i młodzież powyżej 12 lat mogą wypić 1 łyżkę stołową 3 razy dziennie, a dzieci w wieku 6-12 lat 1 łyżeczkę syropu z cebuli 3 razy na dobę. Młodszym pacjentom taki specyfik nie powinien być podawany bez konsultacji z lekarzem. Nie należy go też przyjmować dłużej niż przez 7 dni.

Pamiętaj, że w przypadku poważniejszych dolegliwości syrop z cebuli nie zastąpi leczenia prowadzonego przez lekarza. Traktuj go bardziej jako wsparcie niż jako niezawodny środek na każdą niedogodność ze strony górnych dróg oddechowych.

Czytaj też:
Dodaję tę przyprawę do mleka i robię „eliksir zdrowia”. Niezawodny w walce z przeziębieniem
Czytaj też:
Te dwie przyprawy dodaję do jogurtu. Poprawiają trawienie, dbają o sylwetkę i walczą z przeziębieniem