Biorę tanie nasiona i robię z nich kultowy przysmak PRL-u. To mój patent na pyszną i zdrową przekąskę

Biorę tanie nasiona i robię z nich kultowy przysmak PRL-u. To mój patent na pyszną i zdrową przekąskę

Dodano: 
Miseczka z wyłuskanymi nasionami słonecznika
Miseczka z wyłuskanymi nasionami słonecznika Źródło: Pixabay / Pezibear
Dzięki pewnym przysmakom można było nieco osłodzić trudną i szarą rzeczywistość czasów RPL. Jeden z nich został już nieco zapomniany, a szkoda, bo jest zdrowy i tani. Robię go w domu z dwóch prostych składników.

Jednym z kultowych przysmaków rodem z PRL-u jest chałwa. Teraz bez problemu można dostać ją w sklepach. Gotowe produkty często zawierają jednak mnóstwo zbędnych i szkodliwych dodatków, między innymi wzmacniacze smaku, utwardzone tłuszcze i duże ilości cukru. Dlatego lepiej przygotować ją w domu. Zrobienie chałwy nie jest trudne i nie wymaga dużego nakładu pracy. Jedyne, w co trzeba się uzbroić to cierpliwość. Słodycz musi spędzić sporo czasu w lodówce.

Jak zrobić domową chałwę z 2 składników?

Tradycyjny przysmak powstaje na bazie sezamu. Ja jednak sięgam po nasiona słonecznika. To tańszy i równie wartościowy produkt. Przygotowanie domowej chałwy jest banalnie proste. Wystarczy podprażyć nasiona słonecznika na suchej patelni, rozdrobnić je w blenderze i połączyć z jednym słodkim składnikiem. Najlepiej sprawdzi się płynny miód. Następnie powstałą masę trzeba przełożyć do keksówki i całość umieścić w lodówce. Chałwa będzie gotowa do zjedzenia następnego dnia.

Przepis: Chałwa ze słonecznika

Ten kultowy przysmak rodem z PRL-u z łatwością zrobisz na własną rękę. Szybko i bez wysiłku. Wystarczą dwa składniki.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
6 godz. 30 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 300 g nasion słonecznika (bez łusek)
  • 100 ml płynnego miodu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówNasiona słonecznika podpraż na suchej patelni. Powinny leciutko się zrumienić i uwolnić zapach. Uważaj, by ich nie przypalić, bo staną się gorzkie. Tak przygotowane nasiona odstaw do wystudzenia. Potem rozdrobnij je w blenderze. Zmiel nasiona na drobno.
  2. Łączenie składnikówZmielone nasiona połącz z miodem. Wymieszaj dokładnie oba składniki. Gotowa masa powinna mieć konsystencję plasteliny. Przełóż ją do keksówki i dociśnij. Pamiętaj, by wcześniej wyłożyć formę folią spożywczą
  3. Chłodzenie masyKeksówkę z masą włóż do lodówki na 6-8 godzin. Najlepiej całą noc.

Wskazówka: Jeśli chcesz stworzyć chałwę smakową, dodaj do masy słonecznikowo-miodowej parę lasek wanilii albo kilka łyżek naturalnego kakao.

Rada: Domową chałwę możesz pokroić w plastry i podać jako przekąskę albo pokruszyć i wykorzystać jako dodatek do owsianki czy nadzienie do naleśników.

Czy chałwa ze słonecznika jest zdrowa?

Domowa chałwa ze słonecznika jest znacznie zdrowsza niż gotowe produkty dostępne w sklepach. Nie zawiera bowiem żadnych sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku. W jej składzie nie ma też białego cukru ani innych zbędnych dodatków. Poza tym warto pamiętać, że nasiona będące bazą przysmaku są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także wielu cennych związków, które dobrze wpływają na pracę organizmu. Można w nich znaleźć między innymi witaminę E, C, D, A, a także fosfor, potas i cynk. Wymiatają one wolne rodniki z organizmu, poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci. Spowalniają procesy starzenia. Wzmacniają odporność i chronią przed chorobami.

Nie wolno jednak zapominać, że nawet zdrowe przekąski jedzone w nadmiarze mogą zaszkodzić. Chałwa – również ta domowa – spożywana w zbyt dużych ilościach sprzyja przybieraniu na wadze. Nadprogramowe kilogramy nie służą zdrowiu i zwiększają ryzyko wystąpienia wielu schorzeń, takich jak na przykład miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroby zwyrodnieniowe stawów czy nowotwory.

Czytaj też:
Ten szybki retro deser przygotujecie w 10 minut z 4 składników. Kiedyś zajadali się nim wszyscy
Czytaj też:
Polacy zapomnieli o tym kultowym deserze z PRL-u. To duży błąd, bo wzmacnia serce i odporność

Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl