To warzywo syci na długo i wspomaga wątrobę. Robię z nim pyszną, prostą zapiekankę

To warzywo syci na długo i wspomaga wątrobę. Robię z nim pyszną, prostą zapiekankę

Dodano: 
Krojenie karczochów
Krojenie karczochów Źródło: Shutterstock / kobeza
To zdrowe warzywo wcale nie jest trudne w przygotowaniu, a wesprze pracę wątroby i nasyci na długi czas. Zobacz, jak zrobić z niego smakowitą zapiekankę.

Niektóre zdrowe warzywa nie cieszą się dużą popularnością. Tak jest z karczochem, na którego właśnie rozpoczyna się sezon. Ten pyszny kwiat jadalny obfituje w wiele korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Cenna jest m.in. cynaryna, która pobudza wydzielanie żółci i wspiera pracę wątroby.

Dużą zaletą karczochów jest również znaczna zawartość błonnika oraz niski indeks glikemiczny (18). Te parametry sprawiają, że uczucie sytości po zjedzeniu dania z karczochami trwa dłużej, a poziom cukru nie zmienia się gwałtownie. To pomaga w kontrolowaniu apetytu. Dlatego też włączam to zdrowe warzywo do swojej diety, przygotowując sycącą zapiekankę z dodatkiem kilku podstawowych produktów. Polecam spróbować.

Jak zrobić pyszną zapiekankę z karczochem?

Wykonanie tego sycącego dania z udziałem karczocha nie będzie skomplikowane. Kluczowym etapem będzie jednak właściwe przygotowanie świeżego warzywa. Najpierw musisz je umyć. Dobrze zrobić to w rękawiczkach, żeby nie ubrudzić sobie rąk. Potem konieczne będzie usunięcie wierzchołka karczocha wraz z twardymi liśćmi. Gdy już dotrzesz do liści jaśniejszych, usuń jeszcze włochaty środek i nożem obierz trzon karczocha. Tak przygotowane warzywo ugotuj we wrzątku z dodatkiem soku z cytryny. Po podsmażeniu z je z cebulką i czosnkiem pozostanie ci już tylko połączyć je z ugotowanym makaronem i sosem. Upieczenie zajmie chwilę, a efektem będzie wyśmienity posiłek.

Przepis: Zapiekanka makaronowa z karczochem

Pyszne i sycące danie ze zdrowym warzywem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
514 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g suchego makaronu wstążki
  • 600 g karczochów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 200 g sera żółtego
  • 3 jajka
  • 75 ml mleka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMakaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Karczochy umyj, obierz i gotuj we wrzątku z dodatkiem 2 łyżeczek soku z cytryny przez 30 minut. Odcedź, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek pozbaw łupin, pokrój drobno. Ser żółty zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  2. Smażenie warzywNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj czosnek, a po chwili rozdrobione karczochy. Smaż przez 2 minuty.
  3. Robienie sosuDo miski wbij jajka i wlej mleko. Połącz oba składniki, a następnie wsyp ser żółty, bułkę tartą, zioła prowansalskie, trochę pieprzu i szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie.
  4. Składanie i pieczenie zapiekankiZawartość patelni oraz makaron przenieś do naczynia żaroodpornego. Zalej przygotowaną masą. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25-30 minut.

Jak podać sycące danie z karczochem?

Potrawę ze zdrowym warzywem serwuj bezpośrednio po przygotowaniu. Ser żółty się wtedy przyjemnie ciągnie, makaron jest idealnie ugotowany, a warzywa są delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Odgrzewanie niestety sprawi, że walory dania ulegną znacznemu pogorszeniu. Z tego względu nie polecam przygotowywania tej zapiekanki „na zapas”.

Czytaj też:
Tę zapiekankę z kurczakiem mogłabym jeść codziennie. Zrobienie zajmuje dosłownie chwilę.
Czytaj też:
Fit zapiekanka nie musi być nudna. Koleżanka poddała mi pomysł na smaczny i zdrowy obiad

Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl