Zrobiłam „nocny rosół” z przepisu Tomka Strzelczyka. Smakował wybitnie, nawet teściowa wzięła dokładkę

Zrobiłam „nocny rosół” z przepisu Tomka Strzelczyka. Smakował wybitnie, nawet teściowa wzięła dokładkę

Dodano: 
Rosół w garnku
Rosół w garnku Źródło: Pixabay / guvo59
Jeśli macie ochotę na nieziemsko smaczny rosół, koniecznie zróbcie go z przepisu Tomka Strzelczyka. Przekonacie się, że każdy poprosi o dokładkę. Receptura na ten „nocny rosół” jest naprawdę bardzo prosta. 

Rosół jest idealną zupą, gdy na dworze robi się zimno. Ciepły wywar i aromatyczne przyprawy rozgrzewają od środka i dodają energii w chłodne, jesienne dni. To danie jest nie tylko pyszne, ale także niezwykle pożywne i pełne witamin. Jeśli chcecie, żeby wasz rosół miał naprawdę niezapomniany smak – skorzystajcie z patentu Tomasza Strzelczyka na „nocny rosół”, który robi się w bardzo niecodzienny sposób.

Patent Tomka Strzelczyka na pyszny rosół

W odróżnieniu od klasycznej wersji rosołu ten z przepisu Tomasza Strzelczyka jest znacznie bardziej intensywny w smaku. Tradycyjny rosół gotuje się zazwyczaj przez około 3 godziny, jednak znany kucharz proponuje, by podgrzewać go przez... całą noc. Co więcej, nie robi tego tradycyjnie na kuchence, a wstawia garnek z wywarem do piekarnika. W ten sposób warzywa i mięsne dodatki oddadzą zupie to, co najlepsze, dzięki czemu rosół będzie smakować naprawdę wyśmienicie.

Przepis: Pieczony rosół

Rosół według tego przepisu jest niezwykle aromatyczny, sami spróbujcie go przygotować

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 godz. 30 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • cały kurczak (porcjowany)
  • większy kawałek porcji rosołowej z kaczki
  • 400 g wołowiny (np. szponder)
  • 3 kurze łapki
  • 2 małe pory (białe części)
  • 3 duże marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 seler
  • 2 średnie cebule
  • 3 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 15 ziaren pieprzu czarnego
  • kilka gałązek lubczyku
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzyw na rosółNajpierw obierzcie marchewkę, seler, cebulę i pietruszkę oraz pory. Cebulę przypieczcie w piekarniku. Wszystkie warzywa oraz mięso i przyprawy włóżcie do garnka i zalejcie wodą tak, by wszystkie składniki były przykryte.
  2. Pieczenie rosołuWłóżcie garnek do zimnego piekarnika i ustawcie go na 115 stopni Celsjusza. Pieczcie przez 15 godzin. Po tym czasie wyłączcie piekarnik.

Co więcej, kucharz proponuje, by rosół przygotować z kilku rodzajów mięs, przez co uzyskacie naprawdę niepowtarzalny aromat. Do przyrządzenia tego rosołu użyjcie kawałka wołowiny (najlepiej sprawdzi się pręga, goleń lub szponder). Będziecie potrzebować również kawałka kaczki i kurczaka. Przed wrzuceniem cebuli do rosołu – podpieczcie ją wcześniej lub delikatnie opalcie, to prosty, ale niezwykle skuteczny sposób na wzbogacenie smaku i aromatu waszego wywaru.

Jak zrobić rosół z piekarnika?

Rosół przygotowany w piekarniku jest bardziej esencjonalny, niż ten gotowany tradycyjnie. Aromaty poszczególnych składników przenikają się wzajemnie i tworzą świetną kompozycję smakową.

Poza klasycznymi przyprawami, takimi jak ziele angielskie, lubczyk, czarny pieprzy, kucharz znany z 4. edycji „MasterChef Polska” dodaje do swojego rosołu także kilka suszonych grzybów. Koniecznie sprawdźcie też, jak zrobić klarowny rosół – wystarczy, że będziecie przestrzegać kilku prostych zasad.

Czytaj też:
To poważny błąd podczas gotowania zupy. Pozbawia danie cennych składników odżywczych
Czytaj też:
Przez ten banalny błąd makaron wychodzi posklejany i niesmaczny. Polacy popełniają go nagminnie

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl