Prosta i szybka zapiekanka ziemniaczana. Wypróbuj genialny przepis od mojego szwagra

Prosta i szybka zapiekanka ziemniaczana. Wypróbuj genialny przepis od mojego szwagra

Dodano: 
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana Źródło: Freepik
Jeśli szukasz pomysłu na szybki, pyszny i naprawdę sycący obiad, to zapiekanka ziemniaczana będzie idealnym pomysłem. Ta potrawa zachwyci całą rodzinę i każdy poprosi o dokładkę. 

Ziemniaki to niezwykle wszechstronny produkt, który można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni. Z ziemniaków przygotujesz klasyczne purée, chrupiące frytki, pyszne placki ziemniaczane. Są też podstawą popularnych polskich dań, takich jak kopytka czy pierogi. Można dodawać je także do zup i sałatek. Cudownie smakują także pod postacią sycącej zapiekanki.

Jak zrobić prostą zapiekankę ziemniaczaną? Przepis

Zapiekanki ziemniaczane to pyszne i sycące dania, które można przygotować na wiele sposobów. Ich podstawą są pokrojone lub starte ziemniaki, które łączy się z różnymi składnikami. Ja ostatnio na domowym obiedzie zachwyciłam się zapiekanką przygotowaną przez mojego szwagra. Poza ziemniakami, dodał on do niej boczek, a także ser raclette. Później w domu sama odtworzyłam ten przepis. Obiad smakował genialnie i był naprawdę prosty w przygotowaniu.

Przepis: Zapiekanka z serem raclette

Ta zapiekanka jest obłędnie smaczna, a do tego bardzo prosta w przygotowaniu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
570 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 200 g boczku
  • 200 g sera raclette
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówNajpierw obierz ziemniaki, a następnie je ugotuj. Ostudź je i pokrój w talarki.
  2. Podsmażanie boczku i cebuliPokrój cebulę w piórka, a boczek w cienkie paseczki lub kosteczkę. Na suchej patelni podsmaż boczek, a następnie zdejmij go z patelni i podsmaż cebulę na złocisty kolor.
  3. Pieczenie zapiekankiDelikatnie wymieszaj ziemniaki z cebulą i boczkiem, dopraw solą, pieprzem, a także gałką muszkatołową. Włóż do brytfanki. Na to poukładaj cienkie plastry sera raclette i piecz w 180 stopniach przez około 15 minut (do momentu, gdy ser się już roztopi).

Co jeszcze można dodać do zapiekanki ziemniaczanej?

Do zapiekanki ziemniaczanej można dodać wiele różnych składników, które wzbogacą jej smak. Doskonałym dodatkiem jest ser – zarówno żółty, jak i pleśniowy czy mozzarella, który roztapia się i nadaje daniu kremową konsystencję. Z kolei zamiast boczku możecie użyć mięsa mielonego, kurczaka czy kiełbasy, dzięki czemu zapiekanka będzie jeszcze bardziej sycąca. Warzywa, takie jak cebula, papryka, pieczarki czy szpinak, sprawią, że danie będzie bardziej różnorodne, ale też po prostu zdrowsze. Warto również dodać śmietanę, jogurt lub domowy sos beszamelowy. Całość dobrze jest doprawić czosnkiem, ziołami prowansalskimi, tymiankiem lub ostrą papryką, by nadać jej wyjątkowy charakter. Jeśli masz ochotę na więcej kuchennych eksperymentów, możesz spróbować przygotować zapiekankę z tartych ziemniaków – to również dobry pomysł na pyszny, pożywny i prosty obiad.

Czytaj też:
To „norweski ziemniak”, o którym Polacy zapomnieli. Pomaga na odchudzanie, reguluje cholesterol

Opracowała:
Źródło: Zdrowie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl