Rozmrażasz jedzenie w ten sposób? Możesz poważnie zaszkodzić zdrowiu. Sprawdź, co radzi ekspertka

Rozmrażasz jedzenie w ten sposób? Możesz poważnie zaszkodzić zdrowiu. Sprawdź, co radzi ekspertka

Dodano: 
Mrożone ciasto
Mrożone ciasto Źródło: Shutterstock / chettarin
Rozmrażanie żywności. Wydaje się, że nie ma nic prostszego. A jednak wiele osób ma z tym problem. Popełnia błędy, które mogą zrujnować im zdrowie. Sprawdźcie, jak ich uniknąć.

Zasad zdrowego i dobrego rozmrażania żywności jest kilka. Zdradziła je Jagna Niedzielska w jednym z materiałów udostępnionych w mediach społecznościowych. Znana kucharka, edukatorka kulinarna i specjalistka w sztuce niemarnowania jedzenia stawia na kilka prostych, ale niezwykle skutecznych patentów, dzięki którym przyrządzanie posiłków staje się znacznie łatwiejsze i bezpieczniejsze. Każdy może je zastosować bez większego wysiłku. Sprawdźcie, czy znacie te triki.

Jak prawidłowo rozmrażać żywność?

Chleb i bułki należy rozmrażać w rozgrzanym piekarniku. Pierogi, kluski czy pampuchy (znane również jako buchty) trzeba wrzucić bezpośrednio do gotującej się wody. Warzywa rozmrażają się podczas obróbki termicznej, na przykład pieczenia czy duszenia, a zupy, sosy i gulasze – w trakcie podgrzewania w garnku. Można je również zagotować. To rozwiązanie zalecane przez ekspertów.

Mięso, ryby i owoce morza zawsze rozmrażajcie w lodówce, najlepiej na durszlaku wstawionym na talerz. Tak, żeby produkty nie kąpały się w swoich sokach – radzi Jagna Niedzielska.

Warto pamiętać o jeszcze jednej niezwykle istotnej kwestii – zamrażalnik nie służy do przechowywania żywności w nieskończoność. Tam – jak zauważa ekspertka – jedzenie również się „starzeje”, tylko wolniej. Im szybciej zużyjemy dane produkty spożywcze, tym lepiej. Dotyczy to przede wszystkim takich artykułów spożywczych jak na przykład mięso czy ryby.

Czym grozi niewłaściwe rozmrażanie żywności?

Spożywanie źle rozmrożonych produktów spożywczych może mieć bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Takie postępowanie znacznie zwiększa ryzyko zatrucia. Zazwyczaj objawia się ono dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Chodzi między innymi o nudności, wymioty, biegunki czy bóle brzucha. Często towarzyszą im również takie symptomy jak na przykład osłabienie, dreszcze, bóle mięśni czy podwyższona temperatura ciała. Warto podkreślić. że zatrucie jest szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci, seniorów czy osób z obniżoną odpornością i przewlekłymi chorobami.

Czytaj też:
Polacy chętnie po nią sięgają. Ta herbatka rujnuje zdrowie, sprzyja tyciu i cukrzycy
Czytaj też:
Te owoce robią furorę na świecie. Polacy ich nie jedzą, a szkoda. Zobacz, co tracą

Opracowała:
Źródło: Jagna Niedzielska/TikTok