Masz już dość sklepowych lodów pełnych cukru, barwników i konserwantów? Zrób to, co ja – weź sprawy w swoje ręce i przygotuj własną wersję mrożonego deseru. Jeśli nie masz pomysłu na przysmak, skorzystaj z przepisów dostępnych w sieci. Do zrobienia mojego „specjału” zainspirował mnie przepis dietetyczki Anny Jedrej. Ekspertka w nagraniu udostępnionym w mediach społecznościowych pokazała, jak w szybki i prosty sposób zrobić lody, które będą nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Nie miałam w domu jagód (specjalistka użyła ich w swojej recepturze), więc wykorzystałam inne owoce jagodowe – borówki amerykańskie. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Spróbuj, a nie pożałujesz.
Jak zrobić domowe lody jagodowe?
Przepis na ten przysmak jest banalnie prosty. Do jego zrobienia potrzebujesz tylko trzech składników – owoców, jogurtu naturalnego i miodu. Potem musisz tylko połączyć wszystkie składniki i zmiksować je na gładką masę, na przykład w blenderze. Resztę pracy wykona za ciebie zamrażalnik. Lody powinny w nim spędzić minimum 2 godziny. Jeśli chcesz, by były bardziej zmrożone, wydłuż ten czas o kilka godzin. Pamiętaj, by w takiej sytuacji przemieszać masę na deser (mniej więcej co 60 minut). Dzięki temu zmniejszysz ryzyko powstawania kryształków lodu.
Przepis: Domowe lody jagodowe
Świetnie smakują, a powstają tylko z trzech składników. Nie wymagają też wiele pracy.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 2 godz. 15 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 366
Składniki
- 200 g owoców jagodowych (na przykład borówek)
- 150 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówUmyj i osusz owoce. Następnie wsyp je do blendera.
- Łączenie składnikówDo owoców dodaj jogurt i miód. Zmiksuj całość na gładką masę.
- Zamrażanie lodówPrzelej masę na lody do pojemnika i wstaw go do zamrażarki na około 2 godziny.
Wskazówka: Lody możesz podać w pucharkach, wafelkach lub na patyku. Wszystko zależy od twoich preferencji i formy, jakiej użyjesz do zamrożenia przysmaków.
Dlaczego warto zrobić domowe lody jagodowe?
Domowe lody jagodowe mają wyraźną przewagę nad sklepowymi deserami pod wieloma względami. Na ich korzyść przemawia nie tylko prosty skład i wspaniały smak, ale również wysoka wartość odżywcza. Przysmak zawiera jogurt naturalny typu greckiego. Dzięki temu dostarczają organizmowi sporych ilości białka, które odgrywa kluczową rolę w wielu różnych procesach, na przykład w ochładzaniu. Zapewnia długie uczucie sytości, a w rezultacie zapobiega podjadaniu między posiłkami. Jednocześnie usprawnia przemianę materii. Przyspiesza spalanie kalorii i ułatwia zrzucanie nadprogramowych kilogramów. Z kolei owoce jagodowe obecne w deserze są źródłem wielu antyoksydantów. Te cenne związki zwalczają wolne rodniki, spowalniają starzenie się komórek i łagodzą stany zapalne tkanek, chroniąc przed wieloma różnymi chorobami.
Czytaj też:
Te chrupiące fit frytki są lepsze niż ziemniaczane. Możesz jeść je bez wyrzutów sumieniaCzytaj też:
Zrób błyskawiczną zapiekankę z kurczakiem. Ja mogłabym jeść ją codziennie. Zobacz przepis