Na andrzejki robię tylko te ciasteczka. 5 minut pracy, a pachną gruszką i czekoladą

Na andrzejki robię tylko te ciasteczka. 5 minut pracy, a pachną gruszką i czekoladą

Dodano: 
Ciasteczka z ciasta francuskiego
Ciasteczka z ciasta francuskiego Źródło: Freepik
Nie masz czasu na skomplikowane przepisy, a chcesz, żeby andrzejki były wyjątkowe? Mamy dla ciebie przepis na ciasteczka, które genialnie smakują, a ich przygotowanie jest naprawdę niezwykle proste.

Andrzejki to świetna okazja do spotkań w gronie znajomych. Warto przyrządzić wtedy też różne smakołyki. Idealnie sprawdzą się małe i poręczne przekąski, które są wygodne dla gości. Możesz podać na przykład koreczki z sera żółtego, oliwek i innych ulubionych dodatków. Dobrym pomysłem jest też przyrządzenie mini kanapeczek. Z kolei w wersji słodkiej warto postawić na ciasteczka. Ja zawsze serwuję te, w których cudownie miesza się smak czekolady i gruszek.

Ekspresowa przekąska na andrzejki

Już za kilka dni andrzejki. Jeśli podobnie jak ja nie jesteś mistrzem cukiernictwa i wiesz, że nie będziesz mieć czasu ani ochoty na przygotowywanie skomplikowanych wypieków, to koniecznie postaw na proste przekąski z ciasta francuskiego. Moim „pewnikiem”, który zawsze każdemu smakuje, są ciasteczka z czekoladą i gruszką. Wystarczy zawinąć je w gotowe ciasto francuskie i upiec. Tak naprawdę to tylko 5 minut pracy, a resztę zrobi za ciebie piekarnik.

Przepis: Ciasteczka z gruszką i czekoladą

U mnie w domu każdy uwielbia te ciasteczka, a ich zrobienie jest banalnie proste.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
216 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g ciasta francuskiego
  • Nutella (lub inna pasta czekoladowa)
  • 1 dojrzała gruszka

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta i nadzieniaRozwiń ciasto francuskie i pokrój na kwadraty lub prostokąty. Obierz gruszkę, usuń gniazdo nasienne i pokrój w małe kawałki.
  2. Nadziewanie ciasteczekNa środku każdego kawałka ciasta połóż łyżeczkę Nutelli i kilka kawałków gruszki. Złóż ciasto na pół (trójkąt lub prostokąt) i delikatnie dociśnij brzegi widelcem.
  3. PieczenieRozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15–20 minut, aż ciasto się zarumieni i będzie puszyste.

Jako nadzienie najlepiej wykorzystać słodkie gruszki oraz gotowy krem Nutella. Pamiętaj też, by ciasto francuskie wyjąć z lodówki jakieś 10 minut przed rozpoczęciem robienia ciasteczek. Schłodzone będzie się lepiej rozwijać.

Inne pomysły na przekąski z ciasta francuskiego

W wersji wytrawnej możesz przygotować z ciasta francuskiego mini pizze z sosem pomidorowym, serem i ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się na przykład pieczarki, oliwki, szynka, ale też ananas czy ser pleśniowy. Podobne składniki możesz też zawinąć w ciasto francuskie, następnie pokroić i upiec. W ten sposób stworzysz pyszne roladki.

Z kolei w wersji słodkiej również pole do eksperymentów jest nieograniczone. Odpowiedni będzie krem czekoladowy lub orzechowy, ale też świeże owoce. Uważaj jednak, by nadzienia nie było zbyt wiele. Jeśli z kolei używasz „mokrych” produktów, odciśnij je wcześniej z nadmiaru soku. W przeciwnym razie może Ci wyjść zakalec. Niestety wiem to z własnego doświadczenia.

Czytaj też:
Zamiast słodyczy wybieram to, co poleca dietetyk. Syci lepiej i naprawdę pomaga schudnąć
Czytaj też:
Ten zielony hit od dietetyczki wygląda jak deser. Robię go raz-dwa i syci lepiej niż obiad

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl