Coraz więcej korzyści z diety roślinnej zostaje potwierdzonych naukowo. Nowe badania pokazują, że wegańskie menu podkręca metabolizm. Z codziennego żywienia warto wyeliminować produkty mięsne oraz mleczne. Udowodniono, że spożywanie produktów roślinnych powoduje blisko 19% wzrostu poposiłkowego spalania kalorii. Badania przeprowadzono na osobach z nadwagą. Próba trwała 16 tygodni, przy czym jedna grupa uczestników przeszła na niskotłuszczową dietę roślinną, a pozostali nie wprowadzali żadnych zmian. Nikt z badanych nie zmienił swojej codziennej rutyny ani leków, o ile nie zalecił tego lekarz. Pamiętaj, by ważne decyzje odnośnie żywienia skonsultować ze specjalistą.
Co z produktami odzwierzęcymi?
Powszechnym błędem jest również przekonanie, że ludzie przestrzegający diety roślinnej w ogóle nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego. W diecie roślinnej jest jeszcze miejsce na produkty pochodzenia zwierzęcego; po prostu plan żywieniowy kładzie nacisk na żywność opartą na całych roślinach, takich jak warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, fasola i rośliny strączkowe, oraz minimalizuje spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso i nabiał. Dlatego bardzo różni się od diety wegańskiej.
Czytaj też:
Czym jest zbilansowana dieta i dlaczego różnorodność spożywanych produktów jest taka ważna?