Ogórki z curry są pikantne i niskokaloryczne. Przepis na pyszną przekąskę

Ogórki z curry są pikantne i niskokaloryczne. Przepis na pyszną przekąskę

Dodano: 
Ogórki w zalewie curry
Ogórki w zalewie curry 
Ogórki w tradycyjnej formie mogą się znudzić. Wypróbuj przepis na ogórki curry. To prawdziwy hit – prosty, szybki i oryginalny. Dzięki niemu przygotujesz ogórkowy przysmak w niecałą godzinę.

Ogórki należą do ulubionych warzyw jadanych przez Polaków – są zdrowe i niskokaloryczne (100 g ogórków to tylko 14 kcal). Ponadto w ponad 96 procentach składają się z wody, co czyni je idealną przekąską dla osób, które chcą pozbyć się dodatkowych kilogramów. Jeśli chodzi o przetwory, najczęściej na jesień i zimę przygotowujemy ogórki kiszone lub konserwowe. Ale warto spróbować czegoś innego – przepisu na ogórki z curry.

Przepis: Ogórki z curry

Ogórki z curry

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
25 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
25 w każdej porcji

Składniki

  • 3 kg ogórków o dowolnych rozmiarach
  • 4 cebule
  • 3 łyżki gorczycy
  • listki selera
  • 1 l wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 paczka przyprawy curry (20 g)

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ogórkówOgórki dokładnie umyj, osusz i obierz ze skórki. Następnie pokrój je wzdłuż, w słupki o średniej grubości.
  2. Przygotowanie cebuliCebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Między czasie przygotuj słoiki o odpowiedniej wysokości - ogórki trzeba ułożyć w pionie.
  3. Umieszczanie ogórków i cebuli w słoikachDo każdego ze słoików włóż 2 łyżki pokrojonej cebuli, kilkanaście ziaren gorczycy, kilka listków selera. Do słoików zacznij wkładać pokrojone w słupki ogórki - mogą być ułożone dość ciasno.
  4. Przygotowanie zalewyDo garnka należy wlej wodę, ocet, a następnie rozpuść w nich cukier, sól i curry. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Po kilku minutach gotowania zalewy, zdejmij ją z palnika i pozostaw do ostudzenia. Gdy ostygnie, wlej ją do każdego ze słoików, tak aby przykryła ogórki. Każdy słoik szczelnie zakręć.
  5. PasteryzacjaOstatnim etapem jest pasteryzacja słoików. Polecamy sprawdzony sposób - umieszczenie ogórków na 25 minut w piekarniku, w 130 stopniach. I gotowe!

Jedz ogórki dla zdrowotności. W czym tkwi ich sekret?

Ogórki zawierają w sobie błonnik pokarmowy i szereg witamin oraz składników mineralnych, które mogą poprawić stan naszego zdrowia. Wśród nich prym wiodą trzy witaminy – C, K i A. Warzywa te bogate są w błonnik pokarmowy, który pobudza do pracy cały układ pokarmowy, dzięki czemu szybciej pozbywamy się tkanki tłuszczowej. Ogórki nie bez powodu są zielone – odpowiada za to chlorofil, który pomaga usunąć z organizmu szkodliwe toksyny. Tym samym stosując ogórki w diecie odchudzającej osiągamy podwójny efekt – nasza sylwetka staje się smuklejsza, a organizm zdrowszy. Ogórki są moczopędne, dlatego zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie, pomagają usuwać jej nadmiar oraz niwelują obrzęki.

Na tym nie kończy się prozdrowotna moc ogórków. Amerykańscy naukowcy w badaniu, którego wyniki opublikowano w 2014 roku na łamach „Cancer Letter” wykazali, że spożywanie ogórków hamuje wzrost komórek odpowiedzialnych za rozwój m.in. raka prostaty, raka trzustki i raka piersi. Dzieje się tak za sprawą kurkubitacyny – substancji, która wykazuje działanie antynowotworowe.

Właściwości antynowotorowe i odchudzające curry

Świetnym dodatkiem do ogórkowych przetworów jest żółta przyprawa, którą z pewnością masz w swojej kuchni. Curry jest mieszanką pieprzu, kurkumy, imbiru, kolendry, soli, gorczycy, kminu rzymskiego, kolendry, kozieradki, czosnku i chili. Coraz częściej pojawia się w kuchni Polaków, jako dodatek do zup, ryżu, zapiekanek czy przetworów.

O niezwykłych właściwościach odchudzających curry świadczą przede wszystkim dwa składniki: pieprz i kurkuma, które pobudzają trawienie i przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Poza tym curry słynie z właściwości leczniczych. Jakich? Poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego, a tym samym pracę serca. Działa przeciwbakteryjnie, co jest ważne dla układu odpornościowego. Poza tym pobudza układ krążenia, dzięki czemu rozgrzewa organizm, a także poprawia transport substancji odżywczych do komórek – nie ma jak np. marchewkowa zupa z dodatkiem curry. Zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że curry ma właściwości antynowotworowe. Natomiast połączenie ogórka z curry jest wyjątkowo zdrowe, ponieważ dzięki niemu oba składniki działają na nas z podwójną mocą. Poznaj przepis na ogórki w zalewie z curry.

Czytaj też:
Leczo do słoików na zimę. Przepis na danie, którym można zajadać się nawet zimą
Czytaj też:
W jakiej temperaturze pasteryzować przetwory? Przy robieniu słoików pamiętaj o tych zasadach