Przepis na zdrową wersję „Nutelli”... bez cukru – idealny (nie tylko) dla wegan

Przepis na zdrową wersję „Nutelli”... bez cukru – idealny (nie tylko) dla wegan

Dodano: 
Jak zrobić zdrową wersję "Nutelli"? Wegański przepis bez cukru
Jak zrobić zdrową wersję "Nutelli"? Wegański przepis bez cukru Źródło: Pixabay
Jeśli jesteś czekoladowym skrytożercą i szukasz prostego sposobu na przygotowanie ulubionego kremu w nieco zdrowszej i zdecydowanie mniej kalorycznej wersji – sprawdź, jak zrobić obłędnie smaczną "domową Nutellę".

Sprzedawana w 190 krajach świata Nutella od lat uchodzi za jedną z ulubionych przekąsek nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Nie przepadają zaś za nią... dietetycy, którzy od dawna ostrzegają, że 100 g tego czekoladowo-orzechowego kremu ma aż 530 kcal, a nawet niepozorna mała łyżka (15 g) może zawierać nawet 80 kcal.

55 proc. składu tego produktu stanowi cukier, a 30 proc. – rafinowany olej palmowy. Zdecydowanie lepiej jest przygotować ją samodzielnie w domu – bez wysokokalorycznych dodatków, a nawet bez cukru, który łatwo zastąpić kilkoma prostymi składnikami. Oto trzy najprostsze przepisy na zdrową alternatywę Nutelli.

Nutella z mlekiem migdałowym – przepis dla wegan

Składniki:

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 szklanka roślinnego mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu ze stewii
  • erytrytol – około 2 łyżek
  • 2-3 stołowe łyżki kakao
  • szczypta soli

Wszystkie składniki należy zblendować na gładką masę (kilkukrotnie), a potem przełożyć do osobnej miseczki lub dowolnego naczynia. Domowa "Nutella" bez grama cukru sprawdzi się nie tylko jako zdrowy deser, ale także jako dodatek do różnych dań – naleśników, tostów, gofrów lub muffinek, a także jako słodka przekąska zjadana... bezpośrednio ze słoiczka.

„Nutella” z awokado i bananów – najprostszy przepis

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki masła z orzechów laskowych lub arachidowych
  • 2 łyżki kakao

Podobnie jak w przypadku poprzedniego przepisu wszystkie składniki należy zblendować na gładką masę i przełożyć do osobnego naczynia. W mgnieniu oka powstanie słodki deser, który nie zawiera cukru (oprócz naturalnej fruktozy z bananów), a na dodatek ma dużo mniej kalorii niż jej tradycyjny, czekoladowy odpowiednik. Najlepiej schłodzić go przez godzinę w lodówce.

instagram

„Nutella” z daktyli – przepis bez cukru

Składniki:

  • garść suszonych daktyli zalanych wcześniej gorącą wodą
  • 2 stołowe łyżki kakao
  • garść dowolnych orzeszków
  • 1-2 łyżki wiórków kokosowych

Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę i zajadaj ze smakiem bez wyrzutów sumienia – smacznego!

instagram

Jaki skład ma tradycyjna Nutella?

Zawsze warto poświęcić chwilę na to, by w domowym zaciszu przygotować zdrową wersję tego czekoladowego kremu. Oto jak przedstawia się skład tradycyjnej wersji tej przekąski, którą w 55 proc. tworzy zwykły, biały cukier. Na drugim miejscu pod względem zawartości plasuje się zaś rafinowany olej palmowy. 13 proc. to orzechy, a resztę stanowi kakao i odtłuszczone mleko w proszku.

instagramCzytaj też:
Ulubiona owsianka Jamiego Olivera – przepis na najzdrowsze śniadanie w... 3 minuty!