Ta przekąska zapobiega utracie masy kostnej, wspomaga również odchudzanie

Ta przekąska zapobiega utracie masy kostnej, wspomaga również odchudzanie

Dodano: 
Suszone śliwki.
Suszone śliwki. Źródło: Shutterstock
Naukowcy odnaleźli nietypowy sposób na pomoc w leczeniu osteoporozy. Dotyczy on... jedzenia suszonych śliwek. Jak to możliwe?

Naturalna utrata gęstości mineralnej naszych kości zaczyna się już około 40. roku życia i wynosi średnio około 1 proc. masy kostnej rocznie. Największy spadek masy kostnej występuje u kobiet w okresie pomenopauzalnym i wynosi przeciętnie 3 procent. Z tego względu kobiety są bardziej, niż mężczyźni narażone na osteoporozę. Choroba charakteryzuje się nadmiernym ubytkiem tkanki kostnej, polegającym na stopniowej utracie wapnia. Szacuje się, że w Unii Europejskiej 22 miliony kobiet i 5,5 miliona mężczyzn cierpi na tę chorobę, co zwiększa ich ryzyko złamania kości, powodując około 3,5 miliona złamań rocznie. Złamanie kości stanowi objaw zaawansowanej już choroby i jest to ostatni moment, by poddać się leczeniu.

Czy odpowiednia dieta może temu zapobiec osteoporozie?

Jak wskazują najnowsze badania, jedzenie około 10 suszonych śliwek dziennie przez rok prowadzi do znacznego zmniejszenia oznak utraty masy kostnej. Już po sześciu miesiącach regularnego spożywania tych owoców stwierdzono mniejszą utratę masy kostnej, w porównaniu do tych, którzy ich nie jedli.

Suszone śliwki mają również korzystny wpływ na florę jelitową. Powodują obniżenie stanów zapalnych w organizmie, co z kolei może zmniejszyć rodzaj uszkodzeń oksydacyjnych komórek, które wpływają na gęstość kości.

Co zawierają suszone śliwki

Suszone śliwki są bogate w błonnik, pozbawione są tłuszczu. Stanowią bogate źródło potasu, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Zawierają również witaminę B6 oraz miedź, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie systemu odpornościowego i nerwowego. Cechuje je także wysoka zawartość witaminy K oraz manganu, które wspierają utrzymywanie zdrowych kości.

Suszone śliwki mają właściwości odchudzające

Okazuje się, że jedzenie suszonych śliwek pozwala pozbyć się tłuszczu z brzucha. Mimo że suszone owoce nie są zwykle polecane w dietach ze względu na dużą ilość kalorii, którą zawierają, to najnowsze badania dowodzą, że ich regularne spożywanie przynosi efekty. Waga osób, które włączyły do jadłospisu suszone śliwki przez 12 tygodni, spadła średnio o 1,8 kg. Ponadto zmniejszyły obwód swojej talii o 2,5 cm.

Dietetycy przestrzegają, żeby wybierając suszone śliwki, zwracać uwagę czy nie ma w nich dodatku cukru, który czasem jest dodawany do produktu podczas jego przetwarzania. Polecają łączenie suszonych śliwek ze świeżymi owocami i warzywami, oraz dodawanie ich do innych dań.

Czytaj też:
Szybki sposób na zaparcia. Poznaj domowe sposoby na zaparcia

Źródło: Eat This, not That