WHO ostrzega przed stosowaniem sztucznych słodzików. Są nowe wytyczne

WHO ostrzega przed stosowaniem sztucznych słodzików. Są nowe wytyczne

Dodano: 
Sztuczny słodzik
Sztuczny słodzikŹródło:Shutterstock / Fot. SpeedKings
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała nowe wytyczne dotyczące stosowania słodzików, a dokładnie niecukrowych substancji słodzących (NSS). Specjaliści odradzają stosowanie słodzików osobom na dietach odchudzających.

Według Światowej Organizacji Zdrowia sztuczne słodziki, stosowane zamiast cukru w wielu produktach, nie pomagają w utracie wagi i mogą mieć poważne skutki zdrowotne. WHO opublikowała nowe wytyczne w tej sprawie. Przekaz jest jasny: specjaliści odradzają stosowanie sztucznych słodzików.

Długotrwałe stosowanie słodzików szkodzi?

Jak podaje WHO, systematyczny przegląd dostępnych prac naukowych na ten temat sugeruje, że stosowanie NSS nie przynosi żadnych długoterminowych korzyści w redukcji tkanki tłuszczowej zarówno u dorosłych jak i dzieci. To nie wszystko, bo specjaliści zwracają uwagę, że długotrwałe stosowanie NSS może nieść ze sobą niepożądane skutki, takie jak zwiększone ryzyko cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych i wyższej śmiertelności u dorosłych.

Francesco Branca, dyrektor WHO ds. żywienia i bezpieczeństwa żywności podkreślił, że zastąpienie zwykłego cukru sztucznymi słodzikami nie pomaga w długoterminowej kontroli wagi. „NSS nie są istotnymi składnikami diety i nie mają wartości odżywczej” – powiedział. Zwrócił uwagę, że ludzie powinni rozważyć inne sposoby na ograniczenie cukru w diecie: to sięganie po niesłodzone jedzenie i napoje czy wybór produktów, które naturalnie zawierają cukry, np. owoców.

Jakich produktów słodzących lepiej unikać?

Zalecenie WHO dotyczy wszystkich osób z wyjątkiem pacjentów z istniejącą wcześniej cukrzycą i obejmuje wszystkie syntetyczne i naturalnie występujące lub modyfikowane nieodżywcze substancje słodzące. Najbardziej powszechne NSS, które wymienia Światowa Organizacja Zdrowia, to acesulfam K, aspartam, adwantam, cyklaminiany, neotam, sacharyna, sukraloza, stewia i pochodne stewii.

Czytaj też:
Napoje dietetyczne bywają zgubne. Nigdy nie łącz ich z alkoholem
Czytaj też:
Ten słodzik zwiększa ryzyko wystąpienia udaru mózgu i zawału. Szokujące doniesienia naukowców

Źródło: WHO/MedicalXpress.com