Pstrąg jest niskokaloryczną rybą, dlatego jedzenie go jest zalecane tym, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy. Może zastąpić z powodzeniem mięso drobiowe. Dietetycy wskazują, żeby jeść pstrąga dwa razy w tygodniu. Porcja 100 gramów ryby ma ok.119 kcal, czyli zdecydowanie mniej niż popularne w Polsce: łosoś, makrela czy śledź. Zawarta w mięsie pstrąga astaksantyna jest dodawana do preparatów dla osób uprawiających sport, gdyż skutecznie pozwala spalać tkankę tłuszczową i wspomaga metabolizm. Astaksantyna wykazuje również silne działanie antyoksydacyjne, niweluje z organizmu wolne rodniki, a tym samym zapobiega powstawaniu nowotworów.
Mięso pstrąga zawiera pełnowartościowe białko, oraz dobroczynne kwasy tłuszczowe omega-3, które skutecznie pomagają walczyć z chorobami układu sercowo-naczyniowego i zapobiegają miażdżycy. Jest też bogate w witaminy, zwłaszcza te z grupy B (B6 oraz B12), które wspierają układ nerwowy, a także witaminę D, A i E. Można w nim znaleźć niezbędne dla organizmu minerały, m.in.: żelazo, zapobiegające anemii, wapń, korzystnie wpływający na układ kostny i zapobiegający osteoporozie, fosfor, który podtrzymuje prawidłową pracę układu nerwowego i zapobiega demencji oraz selen, który wspiera funkcjonowanie tarczycy.
Pstrąg w kuchni
Pstrąg idealnie nadaje się jako danie główne, przystawka, czy składnik sałatek. Trzeba pamiętać, żeby obróbkę termiczną przeprowadzać krótko, by delikatne mięso nie uległo rozpadowi. Najlepiej przyrządzić go z grilla, upiec, udusić na parze lub przyrządzić w galarecie. Jest wtedy lekkostrawny i nie traci cennych składników odżywczych. Głębokie smażenie dostarcza nadmiernej ilości tłuszczu potrawie, a także powoduje wytworzenie się rakotwórczych związków, jakimi są dioksyny. Nie jest więc zalecane.
Wypróbuj przepis na pstrąga z grilla
Przepis: Pstrąg z grilla
Zdrowe danie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz. 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 450 w każdej porcji
Składniki
- 4 świeże pstrągi
- 8 plasterków boczku
- 8 ząbków czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 2 cytryny
- 1 pęczek tymianku
- 4 gałązki świeżej szałwii
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotuj rybyŚwieże pstrągi sprawić, umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, po czym z zewnątrz oraz wewnątrz natrzeć je solą i pieprzem. Ryby natrzeć w środku oliwą i włożyć plasterki czosnku pokrojone w cienkie plasterki.
- Zawiń ryby w plastry booczkuSkórę pstrągów naciąć ostrym nożem po obydwu bokach dwa razy na krzyż, tak żeby nie uszkodzić mięsa. Każdą z ryb zawinąć w dwa plasterki boczku.
- Obłóż rybę ziołamiTymianek, szałwię oraz rozmaryn dokładnie wymyć, osączyć i grubo pokroić. Cytryny myć w gorącej wodzie, wytrzeć i kroić w cienkie plastry. Przygotowanymi ziołami i plastrami cytryny obłożyć ryby.
- Upiecz rybyPstrągi ułożyć w koszyczku do grillowania ryb, zamknąć i grillować z każdej strony po około 15 minut.
Czytaj też:
Rybi olej i czosnek na nadciśnienie. Czy suplementy diety mogą unormować ciśnienie?Czytaj też:
Te ryby wzmacniają kości i wspomagają odchudzanie. Przepis na pastę z sardynek