Zalecany jest w dietach odchudzających, obniża poziom cholesterolu. Przygotuj pstrąga z grilla

Zalecany jest w dietach odchudzających, obniża poziom cholesterolu. Przygotuj pstrąga z grilla

Dodano: 
Pstrąg na obiad
Pstrąg na obiad Źródło:Unsplash / Jametlene Reskp
Pstrąg uważany jest za jedną z najzdrowszych ryb i jego spożycie jest rekomendowane przez dietetyków, również w dietach odchudzających. Włączenie tej ryby do jadłospisu pozwala obniżyć poziom „złego” cholesterolu i zapewnia ochronę przed miażdżycą. Dowiedz się, jak przyrządzić pstrąga, żeby zachował swoje cenne właściwości.

Pstrąg jest niskokaloryczną rybą, dlatego jedzenie go jest zalecane tym, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy. Może zastąpić z powodzeniem mięso drobiowe. Dietetycy wskazują, żeby jeść pstrąga dwa razy w tygodniu. Porcja 100 gramów ryby ma ok.119 kcal, czyli zdecydowanie mniej niż popularne w Polsce: łosoś, makrela czy śledź. Zawarta w mięsie pstrąga astaksantyna jest dodawana do preparatów dla osób uprawiających sport, gdyż skutecznie pozwala spalać tkankę tłuszczową i wspomaga metabolizm. Astaksantyna wykazuje również silne działanie antyoksydacyjne, niweluje z organizmu wolne rodniki, a tym samym zapobiega powstawaniu nowotworów.

Mięso pstrąga zawiera pełnowartościowe białko, oraz dobroczynne kwasy tłuszczowe omega-3, które skutecznie pomagają walczyć z chorobami układu sercowo-naczyniowego i zapobiegają miażdżycy. Jest też bogate w witaminy, zwłaszcza te z grupy B (B6 oraz B12), które wspierają układ nerwowy, a także witaminę D, A i E. Można w nim znaleźć niezbędne dla organizmu minerały, m.in.: żelazo, zapobiegające anemii, wapń, korzystnie wpływający na układ kostny i zapobiegający osteoporozie, fosfor, który podtrzymuje prawidłową pracę układu nerwowego i zapobiega demencji oraz selen, który wspiera funkcjonowanie tarczycy.

Pstrąg w kuchni

Pstrąg idealnie nadaje się jako danie główne, przystawka, czy składnik sałatek. Trzeba pamiętać, żeby obróbkę termiczną przeprowadzać krótko, by delikatne mięso nie uległo rozpadowi. Najlepiej przyrządzić go z grilla, upiec, udusić na parze lub przyrządzić w galarecie. Jest wtedy lekkostrawny i nie traci cennych składników odżywczych. Głębokie smażenie dostarcza nadmiernej ilości tłuszczu potrawie, a także powoduje wytworzenie się rakotwórczych związków, jakimi są dioksyny. Nie jest więc zalecane.

Wypróbuj przepis na pstrąga z grilla

Przepis: Pstrąg z grilla

Zdrowe danie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
450 w każdej porcji

Składniki

  • 4 świeże pstrągi
  • 8 plasterków boczku
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 cytryny
  • 1 pęczek tymianku
  • 4 gałązki świeżej szałwii
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj rybyŚwieże pstrągi sprawić, umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, po czym z zewnątrz oraz wewnątrz natrzeć je solą i pieprzem. Ryby natrzeć w środku oliwą i włożyć plasterki czosnku pokrojone w cienkie plasterki.
  2. Zawiń ryby w plastry booczkuSkórę pstrągów naciąć ostrym nożem po obydwu bokach dwa razy na krzyż, tak żeby nie uszkodzić mięsa. Każdą z ryb zawinąć w dwa plasterki boczku.
  3. Obłóż rybę ziołamiTymianek, szałwię oraz rozmaryn dokładnie wymyć, osączyć i grubo pokroić. Cytryny myć w gorącej wodzie, wytrzeć i kroić w cienkie plastry. Przygotowanymi ziołami i plastrami cytryny obłożyć ryby.
  4. Upiecz rybyPstrągi ułożyć w koszyczku do grillowania ryb, zamknąć i grillować z każdej strony po około 15 minut.

Czytaj też:
Rybi olej i czosnek na nadciśnienie. Czy suplementy diety mogą unormować ciśnienie?
Czytaj też:
Te ryby wzmacniają kości i wspomagają odchudzanie. Przepis na pastę z sardynek