Te ryby wzmacniają kości i wspomagają odchudzanie. Przepis na pastę z sardynek

Te ryby wzmacniają kości i wspomagają odchudzanie. Przepis na pastę z sardynek

Dodano: 
Sardynki z grilla
Sardynki z grilla Źródło: Shutterstock
Sardynki to niezwykle zdrowe ryby, ale często niedoceniane. Zawierają dużo wapnia, dzięki czemu korzystnie wpływają na układ kostny, a zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają odchudzanie. Dobrze smakują z grilla, a z tych z puszki można zrobić pastę do kanapek.

Sardynki to niewielkie ryby, które należą do rodziny śledziowatych. Mają od 15 do ok. 30 cm długości. Żyją w dużych ilościach w pobliżu włoskiej wyspy Sardynii i stąd wzięła się ich nazwa. Ale występują również w innych wodach, m.in.: Pacyfiku i w Oceanie Indyjskim. To najmniej zanieczyszczone ryby. Żywią się wyłącznie planktonem i dzięki temu nie zawierają szkodliwej rtęci, co zdarza się w przypadku innych popularnych ryb, takich jak np. tuńczyk czy łosoś. Można więc je bez obaw włączyć do jadłospisu.

Dlaczego warto jeść sardynki?

Sardynki zawierają wiele cennych witamin, w tym witaminę B 12, która wspiera układ sercowo-naczyniowy. Są również źródłem witaminy D niezbędnej dla zdrowia kości oraz wapnia. Ich regularne spożywanie zapobiega więc osteoporozie. Zawarte w tych rybach kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają odchudzanie poprzez korzystne zmiany procesów metabolicznych, co potwierdziło przeprowadzone w 2018 roku badanie. Wykazało ono, że kwasy omega-3 wpływają na wydzielanie leptyny – hormonu dającemu ciału sygnał o sytości. Kwasy omega-3 korzystnie wpływają również na pracę serca oraz zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu, regulują ciśnienie krwi. W składzie sardynek znajdziemy też dobrze przyswajalne białko, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania komórek organizmu.

Sardynki w kuchni

Najpopularniejszą formą, w jakiej sprzedawane są te ryby, są sardynki w puszce. Występują zarówno w marynacie olejowej, jak i w sosie pomidorowym. Sardynki w pomidorach mają niższą zawartość tłuszczu niż sardynki w oleju. Należy pamiętać, żeby sardynki z puszki jeść razem z ośćmi, bo są one bogate w wapń. Świeża sardynka, bez ości, zawiera około 50 mg wapnia, w 100 gramach sardynek w oleju zawartość wapnia wynosi 382 mg i pokrywa prawie 40 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na wapń. Konserwy z sardynek stanowią dobrą bazę do przygotowywania past do kanapek. Jeśli jednak mamy możliwość kupić świeże ryby to zdecydowanie lepiej po nie sięgnąć. Doskonale smakują natarte oliwą i oprószone grubą solą morską, upieczone na grillu i serwowane ze świeżym pieczywem. To tradycyjny sposób, w jaki jadane są w Portugalii, gdzie ryby są cenione i stanowią podstawę diety. W sezonie grillowym warto więc je przygotować.

Wypróbuj przepis na pastę z sardynek

Przepis: Pasta z sardynek

Wystarczy mieć małą puszkę sardynek, by przygotować pyszną i wartościową pastę kanapkową.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • Jedna puszka sardynek w oleju – 125 g
  • Małe opakowanie serka śmietankowego – 125 g
  • Jedna średnia cebula
  • Zielona pietruszka – ok. 1/3 pęczka
  • Pieprz mielony

Sposób przygotowania

  1. Posiekaj cebulę w drobną kostkęPosiekaną cebulę włóż do miski i odrobinę posól, aby zmiękła.
  2. Dodaj sardynkiWłóż sardynki z puszki razem z olejem do miski z cebulką i rozgnieć wszystko widelcem.
  3. Posiekaj drobne zieloną pietruszkęJeśli nie lubisz natki pietruszki, możesz zastąpić ją świeżą kolendrą. Dodaj posiekane zioła do pasty.
  4. Dopraw do smakuDodaj mielony pieprz, schłodź pastę w lodówce i podawaj na kanapkach. Dodatkowo kanapki możesz obłożyć na przykład kiszonym ogórkiem lub rzodkiewką

Czytaj też:
Jak bezpiecznie jeść skórkę ryby? W niektórych krajach to przysmak
Czytaj też:
Te ryby zawierają najwięcej toksyn. Jak często po nie sięgasz?