Woda lniano-owsiana to napój, który łatwo przygotować. Płatki owsiane i siemię lniane należy namoczyć w zimnej wodzie (ok. 8-10 godz. przed ich spożyciem). Składniki po namoczeniu trzeba zblendować, a następnie przecedzić przed drobne sitko. Rozcieńczyć wodą i wypić. Napój korzystnie działa na zdrowie. Jego smak można wzbogacić, dodając do niego odrobinę cynamonu. Najlepiej spożywać wodę lniano-owsianą codziennie na czczo.
Na co pomaga picie wody lniano-owsianej?
Swoje prozdrowotne działanie woda lniano-owsiana zawdzięcza płatkom owsianym i nasionom siemienia lnianego. Płatki owsiane są źródłem wielu cennych dla organizmu witamin, m.in. z grupy B i składników mineralnych, takich jak magnez, wapń, żelazo, fosfor oraz cynk. Woda lniano-owsiana zawiera też duże ilości błonnika, któremu zawdzięcza odchudzające działanie. Przyspiesza pracę jelit, „podkręca” metabolizm, dzięki czemu skutecznie przeciwdziała zaparciom, które stanowią problem wielu osób.
Codzienne spożywanie napoju działa też oczyszczająco na organizm. Ale nie są to jedyne zalety picia lniano-owsianej wody. Napój zalecany jest osobom, które mają zbyt wysoki poziom „złego” cholesterolu, gdyż obniża go. Reguluje też poziom cukru we krwi. Dodatek siemienia lnianego sprawia, że napój będzie łagodził też dolegliwości ze strony układu pokarmowego dzięki zawartości substancji śluzowych, które działają ochronnie. Zalecany jest dlatego osobom, które chorują na zespół jelita drażliwego (IBS).
Walory smakowe wody lniano-owsianej podniesie dodanie do niej cynamonu. Przyprawa sprawi, że napój nabierze przyjemnego korzennego aromatu. Dodanie cynamonu wzmocni też jego odchudzające działanie. Cynamon przyspiesza bowiem spalanie tłuszczu i reguluje poziom cukru we krwi.
Czytaj też:
Wprowadź więcej błonnika do swojego jadłospisu. Zobacz, które warzywa i owoce są bogate w błonnikCzytaj też:
Koktajl na płaski brzuch. Przepis z 3 składników
Przepis: Woda lniano-owsiana
Przygotowuje się ją łatwo, wcześniej jednak trzeba namoczyć składniki ok. 8 -10 godzin.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 4 szklanki wody
- szczypta cynamonu
- ew. łyżeczka naturalnego miodu
Sposób przygotowania
- Zalej płatki owsiane i siemię lniane wodąWsyp do naczynia płatki owsiane i siemię lniane i zalej ciepłą wodą. Odstaw na noc do lodówki.
- Zblenduj składnikiDo mieszanki płatków i siemienia lnianego dolej jeszcze 2 szklanki wody o temperaturze pokojowej i zblenduj składniki.
- Przecedź napójPrzecedź napój przez sitko lub używając do tego gazy. Możesz doprawić go szczyptą cynamonu i ew. miodem naturalnym. Jest gotowy do picia.