Domowe ciasta wcale nie muszą być trudne ani czasochłonne. Wystarczy kilka podstawowych składników i chwila wolnego czasu, by przygotować pyszny wypiek. Dobrym przykładem mogą być klasyczne ciasta takie jak keks czy babka piaskowa – proste w wykonaniu, a jednocześnie naprawdę bardzo smaczne. Takie wypieki idealnie sprawdzają się na co dzień, ale też na specjalne okazje, a ich przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych (poradzą sobie nawet debiutanci). Można więc cieszyć się domowym ciastem bez stresu i długich godzin spędzonych w kuchni.
Jak zrobić muffinki z rabarbarem? Prosty przepis
Maj i czerwiec to idealny czas na pieczenie ciast z rabarbarem, ponieważ właśnie wtedy trwa sezon na to warzywo. Świeży, lekko kwaskowaty rabarbar doskonale komponuje się ze słodkim ciastem. Takie wypieki często więc kojarzą się nam z początkiem lata. Wiele osób właśnie w tych miesiącach sięga po sprawdzone przepisy na ciasto z rabarbarem. To prosty sposób, by w pełni wykorzystać jego krótką dostępność. Żeby wprowadzić nieco urozmaicenia, warto jednak zrobić muffinki z rabarbarem – domownicy z pewnością będą miło zaskoczeni.
Przepis: Muffinki z rabarbarem
Te muffinki smakują doskonale, każdy poprosi o dokładkę
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 266 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- ¾ szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel olejku cytrynowego (opcjonalnie)
- 2–3 łodygi rabarbaru
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie rabarbaruOczyść rabarbar i pokrój na małe kawałki.
- Przygotowanie foremekWyłóż foremki na muffinki papilotkami.
- Mieszanie składnikówW jednej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodaj na przemian suche składniki oraz mleko i olej, mieszając do połączenia się wszystkich składników.
- Dodanie rabarbaruDo ciasta dodaj pokrojony rabarbar i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do foremek na muffinki do około ¾ ich wysokości.
- PieczeniePiecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 25 minut, aż babeczki będą złociste, do tzw. suchego patyczka.
Co jeszcze przygotować z rabarbaru?
Rabarbar to niezwykle wszechstronny składnik, który świetnie sprawdza się nie tylko w tradycyjnych ciastach. Można go wykorzystać do przygotowania pysznych kompotów, domowych konfitur czy orzeźwiających lemoniad. Rabarbar świetnie komponuje się z truskawkami, dlatego warto połączyć go z nimi na przykład jako nadzienie do tart. Można go też dodać do sosów, na przykład do mięsa, gdzie jego kwaskowaty smak nada potrawie ciekawy charakter. Z pewnością wszyscy zakochają się też w pierogach z rabarbarem i truskawkowym musem, ale też rabarbarowym crumble czy sałatką z pieczonym rabarbarem. Koniecznie zobacz też, jakie korzyści płyną z jedzenia rabarbaru.
Czytaj też:
Lubisz grejpfruty? Lepiej uważaj. Ekspertka wyjaśnia, kiedy mogą ci zaszkodzićCzytaj też:
Poznaj te pięć dietetycznych faktów o truskawkach. Zaczniesz jeść je kilogramami