Zupa z soczewicy to pyszny element diety odchudzającej. Przepis idealny na chłodniejsze dni

Zupa z soczewicy to pyszny element diety odchudzającej. Przepis idealny na chłodniejsze dni

Dodano: 
Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy Źródło:Pexels
Zupa z soczewicy będzie świetnym uzupełnieniem diety odchudzającej. Sprawdzi się zwłaszcza w okresie jesiennym i zimowym, gdy nasz organizm bardzo potrzebuje ciepłych potraw. Poznajcie prosty przepis na tę potrawę.

Zupa z soczewicy jest bardzo zdrowa i smaczna, a co najważniejsze – wcale nie musicie rezygnować z jedzenia jej, jeśli akurat jesteście na diecie redukcyjnej. Warto jednak pamiętać o tym, że zupa z soczewicy może być wartościowym elementem naszego jadłospisu podczas odchudzania, ale należy także dbać o inne aspekty diety, aktywność fizyczną i ogólny styl życia, aby osiągnąć sukces w gubieniu nadprogramowych kilogramów.

Zupa z soczewicy dla osób na diecie odchudzającej

Zupa z soczewicy jest uważana za odpowiednie danie dla osób na diecie odchudzającej. Wynika to przede wszystkim z dużej zawartości błonnika, co z kolei wpływa na uczucie sytości. Spożywanie posiłków bogatych w błonnik może pomóc kontrolować apetyt i zmniejszać ilość spożywanych kalorii. Dodatkowo sprawia, że nie sięgamy po niezdrowe przekąski.

Soczewica dostarcza ważnych składników odżywczych, takich jak białko roślinne, żelazo, magnez, witaminy B oraz wiele minerałów. To pozwala na utrzymanie odpowiedniego poziomu energii i zdrowego funkcjonowania organizmu, co jest istotne podczas odchudzania.

Jak zrobić pyszną zupę z soczewicy?

Zupa z soczewicy jest dość prosta w przygotowaniu i bardzo pożywna. Przepis na zupę z soczewicy możecie modyfikować w zależności od swoich upodobań.

Przepis: Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy to świetne danie na obiad podczas pierwszych chłodnych dni. Mogą się nią delektować też osoby na diecie odchudzającej.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Liczba porcji
4

Składniki

  • 50 g czerwonej soczewicy,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 750 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego),
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1/3 szklanki śmietanki (30% lub 18%).

Sposób przygotowania

  1. Przygotujcie warzywa na zupęNajpierw umyjcie i obierzcie warzywa potrzebne do przygotowania zupy z soczewicy. W garnku zeszklijcie na oliwie pokrojoną cebulę, a następnie dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą marchewkę.
  2. Dodajcie ziemniaki i soczewicęDo warzyw dodajcie obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość podsmażajcie przez około 3 minuty, mieszając co chwilę. Dodajcie suchą soczewicę i wymieszajcie wszystkie składniki. Następnie wlejcie bulion i zagotujcie.
  3. Doprawcie zupęDodajcie do zupy kurkumę, a także pieprz i sól (według uznania). Gotujcie przez około 15-20 minut pod przykryciem. Później dodajcie krojone pomidory i gotujcie przez kolejne 15 minut (pod lekko odchyloną pokrywką). Pamiętajcie o tym, żeby mieszać zupę co jakiś czas. Na koniec odstawcie zupę z ognia, dodajcie śmietanę oraz posiekany koperek.

Soczewica a odchudzanie

Soczewica jest nie tylko smaczna, ale ma też dużo właściwości zdrowotnych, dlatego będzie idealnym uzupełnieniem diety osób w trakcie procesu odchudzania. Można z niej przyrządzić wiele ciekawych i pysznych potraw. Dużo osób jeszcze zanim sięgnie po ten produkt, z pewnością zastanawia się, ile kalorii ma soczewica. W 100 g ugotowanej, pokruszonej oraz odcedzonej czerwonej soczewicy jest 100 kalorii. Nieco bardziej kaloryczna jest zielona i brązowa soczewica – w 100 g znajduje się 105 kalorii. Nie warto jednak rezygnować z jej jedzenia – należy po prostu odpowiednio skomponować posiłki w taki sposób, żeby ogólny bilans kaloryczny sprzyjał walce z nadprogramowymi kilogramami.

Dlaczego warto jeść soczewicę?

Soczewicę wykorzystuje się głównie jako dobry zamiennik mięsa (chętnie sięgają po nią osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej). Poza tym, że soczewica wspomaga proces odchudzania, ma także szereg innych dobroczynnych właściwości. Soczewica jest również dobrym źródłem białka (niezbędnego do budowania i utrzymywania masy mięśniowej), a także skarbnicą potasu. Zawiera też kwas foliowy i wapń. Jej spożywanie pomaga również utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi oraz unormować poziom żelaza. Dodatkowo wspomaga pracę układu immunologicznego, a także dba o prawidłowy poziom cholesterolu.

Czytaj też:
Napady głodu możesz kontrolować. Co jeść, aby nie czuć głodu?
Czytaj też:
Jak jeść mniej i poczuć się sytym? Wykorzystaj te sztuczki

Źródło: Odżywianie WPROST.pl