Zapobiega rakowi jelita grubego. Jedz ją co najmniej dwa razy w tygodniu!

Zapobiega rakowi jelita grubego. Jedz ją co najmniej dwa razy w tygodniu!

Dodano: 
Kapusta kiszona
Kapusta kiszona Źródło:Pexels
Tego warzywa nie powinno zabraknąć w naszej diecie, jeśli chcemy uchronić się przed rakiem jelita grubego. Najlepiej jeść je kilka razy w tygodniu. Mowa o kiszonej kapuście. Przeciwnowotworowe działanie zawdzięcza zawartym w niej indolom i izotiocyjaninom.

Kapusta to jedno z najstarszych warzyw, znane od czterech tysięcy lat. Cenione było nie tylko za walory smakowe, ale również za prozdrowotne działanie. W medycynie ludowej okłady z liści kapusty stosowane były na bóle reumatyczne oraz w leczeniu stanów zapalnych. Dziś wiadomo także, że jedzenie kiszonej kapusty pomaga zadbać o sprawność jelita grubego i wykazuje działanie antynowotworowe. A wszystko dzięki zawartym w niej związkom hamującym rozwój komórek rakowych.

Jedzenie kiszonej kapusty korzystnie wpływa na pracę jelita grubego

Na poprawę pracy jelita grubego i usprawnienie jego podstawowych funkcji wpływają zarówno zawarte w kiszonej kapuście witaminy i składniki mineralne, jak i działające antynowotworowo związki. Z cennych witamin znajdziemy w kapuście kiszonej: witaminę A, witaminy B, E, K oraz C. W 100 g kapusty kiszonej znajduje się aż 47 mg witaminy C silnie wzmacniającej odporność organizmu. Taka ilość pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.

Czytaj też:
To może być rak jelita grubego. Nie lekceważ tych objawów

Warzywo jest też dobrym źródłem żelaza, wapnia, magnezu oraz siarki. Badania wykazały ponadto, że kapusta kiszona zawiera związki o działaniu przeciwnowotworowym. Są to indole, które działają detoksykacyjnieizotiocyjaniny – przeciwdziałające genom rakowym oraz tym, które są odpowiedzialne za wytwarzanie guzów. Oba te związki neutralizują wolne rodniki i hamują rozwój komórek nowotworowych.

Jak często jeść kiszoną kapustę, żeby zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego?

Badania naukowców opublikowane na łamach „Immunity” wskazują, że spożywanie kiszonej kapusty dwa do trzech razy w tygodniu zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby nawet o 40 proc. Ten sam efekt zaobserwowali w odniesieniu do kapusty słodkiej i innych warzyw np. brukselki czy brokułów. Z badania przeprowadzonego na myszach wynika, że u zwierząt karmionych kapustą, komórki odpornościowe umiejscowione w jelitach generują lepszą odpowiedź immunologiczną, chroniąc organizm przed stanem zapalnym i nowotworem jelita grubego niż u tych, które otrzymywały inny rodzaj pożywienia.

Kiszona kapusta zapobiega zaparciom usprawniając pracę jelit

Kiszona kapusta zawiera również duże ilości błonnika celulozowego, który poprawia drożność jelit oraz wspomaga regularne wypróżnianie. Wprowadzając ją na stałe do jadłospisu, wyeliminujesz w naturalny sposób problem zaparć. Jeśli nie lubisz kiszonej kapusty, możesz sięgnąć po kapustę pekińską, bo jak wskazują dietetycy, zawiera również duże ilości błonnika.

Kwas mlekowy zawarty w kiszonej kapuście wzmacnia florę bakteryjną jelit

Jednym z najcenniejszych składników zawartych w kiszonej kapuście, który jest niezastąpiony w profilaktyce jelita grubego, jest kwas mlekowy. Poprzez współdziałanie z witaminami z grupy B skutecznie „odnawia” błonę śluzowej jelita. Usprawniania też zachodzące w żołądku procesy trawienia.

Czytaj też:
Naturalne sposoby na zaparcia – czy siemię lniane i inne, domowe metody są skuteczne?
Czytaj też:
Wymaga tylko 4 składników. Zapomniany przepis na pyszną polską zupę