Zdrowe tłuszcze
Kwasy omega-3 znajdziemy w orzechach i tłustych rybach, ale też w produktach sojowych i warzywach liściastych. Dobrym źródłem wielonasyconych kwasów oemga-3 są także oleje roślinne: rzepakowy, lniany. Nasiona konopi mają wysoką zawartością kwasów tłuszczowych nienasyconych, błonnika, witaminy E oraz składników mineralnych: żelaza, fosforu, magnezu, cynku, miedzi, manganu oraz potasu.
Żelazo
Niewiele osób wie, że amarantus zawiera 5-krotnie więcej żelaza niż szpinak. Jest też dobrym źródłem wapnia i magnezu. Inne produkty, bogate w żelazo, to mięso i podroby, warzywa liściaste, soja, biała fasola, tofu czy buraki.
Witamina C
Wspomaga wchłanianie żelaza, a więc zapobiega anemii i ułatwia transport tlenu we krwi. Warto łączyć ją produktami bogatymi w żelazo.
Czytaj też:
Jak uchronić się przed udarem mózgu? Czynniki, na które masz wpływ
Chlorella
Jest rodzajem mikroalg, które wykazują działanie detoksykacyjne – potrafią wiązać metale ciężkie i usuwać je z organizmu. Chlorella jest dobrym źródłem białka, ale zawiera także beta-karoten, czyli prowitaminę A oraz witaminy z grupy B (B1, B2 oraz B12), które hamują działanie wolnych rodników oraz wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego.
Wyciągi roślinne
Korzeń żeń-szenia, bogaty w ginsenozydy (saponiny), aktywizuje pamięć i koncentrację w stanach zmęczenia oraz w okresie wytężonej nauki. Czynne związki bakopy optymalizują pracę mózgu, u młodych jak i u ludzi starszych. Lecytyna (jako źródło choliny) poprawia pamięć, ponieważ buduje niektóre neuroprzekaźniki.
Czytaj też:
Mózg lubi się najeść