Czy ziemniaki tuczą?
Wiele osób, przechodząc na dietę odchudzającą, eliminuje z niej ziemniaki. Powszechnie uważa się, że są tuczące, a ich jedzenie sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. To mit! Ziemniaki robią się kaloryczne dopiero wtedy, gdy połączymy je ze śmietaną czy tłustymi sosami, skwarkami lub podamy je w formie frytek. Wówczas faktycznie mogą być nie tylko tuczące, ale także obciążą wątrobę i trzustkę.
Kalorie | 77 |
Skrobia | 17,3 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 |
13,0 mg |
Kwasy tłuszczowe omega-6 |
43,0 mg |
Białko | 2,5 g |
Witamina A |
10,0 IU |
Witamina C |
9.6 mg |
Witamina K |
2.0 mcg |
Niacyna |
1,4 mg |
Kwas foliowy | 28,0 mcg |
Cholina |
14,8 mg |
Kwas pantotenowy | 0,4 mg |
Woda | 74,9 g |
Ziemniaki są też cennym źródłem minerałów. Zawierają:
-
wapń,
-
żelazo,
-
magnez,
-
fosfor,
-
potas,
-
sód,
-
cynk,
-
miedź,
-
mangan,
-
selen.
Ziemniaki nie zawierają natomiast glutenu, a to oznacza, że są idealnym elementem diety w przypadku osób zmagających się z celiakią. Najlepiej jeść ziemniaki gotowane w mundurkach, wówczas zachowują swoje wartości odżywcze.
Czytaj też:
Ziemniaki zrobiły się zielone? Uważaj, to toksyczna solanina!