Jak prawidłowo wyczyścić lodówkę? Oto 6 kroków, które w tym pomogą

Jak prawidłowo wyczyścić lodówkę? Oto 6 kroków, które w tym pomogą

Dodano: 
Jedzenie w lodówce
Jedzenie w lodówce Źródło: Fotolia / thodonal
W czasie świąt nasze lodówki po brzegi wypełnione są różnymi frykasami. Warto więc wcześniej usunąć z niej stare, przeterminowane i niepotrzebne produkty. Nie tylko po to, by zrobić miejsce na świąteczne dania, ale także po to, by usunąć z niej groźne drobnoustroje.

Prawidłowe czyszczenie i konserwacja lodówki jest niezwykle ważna, choć często jest pomijana i postrzegana jako „zbyt trudna”. Jednak to, czego nie widzisz w lodówce, może w rzeczywistości zanieczyścić jedzenie i wywołać chorobę. Czy wiesz, że brudne lodówki mogą stanowić pożywkę dla szkodliwych bakterii, takich jak salmonella, listeria i E. coli?

Podczas kuchennych porządków raz na jakiś czas powinniśmy pamiętać o dokładnym wysprzątaniu lodówki. Oto 6 kroków, dzięki którym szybko pozbędziemy się bakterii i nieświeżej żywności.

Czy twoja lodówka może sprzyjać chorobom?

Należy zawsze postępować zgodnie z procedurami konserwacji i czyszczenia, aby mieć pewność, że lodówka nie wyrządzi ci więcej szkody niż pożytku. Niezbędne jest monitorowanie temperatury lodówki i zamrażarki. Może to pomóc nie tylko w uniknięciu zatrucia pokarmowego, ale także w psuciu się i marnowaniu żywności. Wiele lodówek nie ma ustawionej właściwej temperatury, w wyniku czego tworzą niebezpieczne środowisko do przechowywania żywności. Szkodliwe bakterie, takie jak Listeria monocytogenes, będą się rozmnażać w zastraszającym tempie, chyba że będą utrzymywane w odpowiedniej temperaturze.

Aby zachować standardy bezpieczeństwa żywności, należy utrzymywać lodówkę poniżej 5℃, a zamrażarkę poniżej -15℃. Udowodniono, że przechowywanie żywności w tych lub niższych temperaturach znacznie spowalnia wzrost szkodliwych bakterii i minimalizuje psucie się żywności.

Temperaturę ustawioną w lodówce lub zamrażarce należy zawsze poddawać ponownej ocenie z sezonu na sezon, aby upewnić się, że żywność jest utrzymywana w odpowiedniej temperaturze przez cały rok. Na przykład może być konieczne zwiększenie temperatury lodówki w chłodniejszych miesiącach, aby uniknąć przypadkowego zamrożenia żywności.

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Prawidłowe przechowywanie żywności jest niezbędne. W twojej lodówce są różne „strefy” temperaturowe. Na przykład produkty wysokiego ryzyka, takie jak mleko, owoce morza, surowe mięso, jajka, a nawet gotowany ryż i makaron, nigdy nie powinny być przechowywane w drzwiach lodówki. Jest to zwykle najcieplejsze miejsce i pozwala na największy rozwój bakterii. Zamiast tego przechowuj żywność wysokiego ryzyka na półkach lodówki, gdzie temperatura jest bardziej stabilna.

Surowe mięso należy przykryć i przechowywać na dolnej półce lodówki, aby uniknąć przedostania się szkodliwych bakterii przez inne półki lodówki i zanieczyszczenia gotowych potraw. Zasada ta dotyczy również rozmrażania surowego mięsa.

Zawsze przechowuj żywność w mocnych, szczelnych pojemnikach. Upewnij się, że twoje pojemniki są specjalnie zaprojektowane do przechowywania żywności i są wykonane z nietoksycznych materiałów. Unikaj przechowywania żywności odkrytej w lodówce, ponieważ może to doprowadzić do zanieczyszczenia krzyżowego.

Czytaj też:
Jak reklamy śmieciowego jedzenia i zabawek wpływają na dzieci?

Opracowała:
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost/foodsafety.com.au
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl