Sezon na szparagi trwa krótko, więc należy cieszyć się tymi przepysznymi warzywami jak najczęściej. Jest wiele sposobów na proste przygotowanie szparagów. Jeden z nich to szparagi w sosie z suszonymi pomidorami. Obejrzyj materiał wideo:
Szparagi – właściwości i kalorie
100 g szparagów zawiera około 18 kalorii. To bardzo mało i właśnie z tego względu szparagi często są elementem diety odchudzającej. Ponadto znajdziemy w nich mnóstwo witamin, przede wszystkim witaminy C i E oraz beta-karoten. Dzięki nim skóra, włosy i paznokcie są odżywione. Szparagi są cennym źródłem potasu, który korzystnie wpływa na pracę serca, a także wapnia i fosforu – pierwiastki te wzmacniają kości i zęby.
Po szparagi warto sięgać także ze względu na asparaginę, która poprawia pracę nerek. Są też polecane kobietom w ciąży oraz planującym zajście w ciążę, ponieważ zawierają mnóstwo kwasu foliowego, wspierającego prawidłowy rozwój układu nerwowego u dziecka.
Szparagi mają także mnóstwo błonnika pokarmowego, który nie jest trawiony przez nasz organizm, a to oznacza, że poprawia perystaltykę jelit, ponieważ działa jak „miotełka”, usuwają wszystkie złogi, znajdujące się w jelitach.
Szparagi mają wyjątkowo dobry wpływ na organizm człowieka, ponieważ:
-
przyspieszają przemianę materii i wspomagają odchudzanie,
-
wzmacniają kości i zęby,
-
obniżają ciśnienie krwi,
-
mają działanie moczopędne, dzięki czemu chronią przed infekcjami układu moczowego,
-
wspierają prawidłowy rozwój płodu.
Szparagi – jak kupować?
w sklepach możemy dostać białe, fioletowe i zielone szparagi. Te ostatnie są najpopularniejsze. Kolor nie ma większego znaczenia, ważne jednak, żeby szparagi były świeże o czym świadczy np. intensywna barwa. Warto dokładnie obejrzeć miejsce cięcia – jeśli jest wysuszone lub brązowe, szparagi są stare. Główki szparagów powinny być ściśle zamknięte. Zarówno cienkie, jak i grube szparagi są smaczne, jednak różnią się czasem gotowania i o tym warto pamiętać. Szparagi można przechowywać w lodówce nawet przez tydzień. Ważne jednak, by przyciąć ich końcówki i zanurzyć je w wodzie.
Zapach moczu po szparagach
Jednym z częstszych powodów zmiany zapachu moczu jest zjedzenie większej ilości warzyw bogatych w siarkę. Do tej grupy należą nie tylko szparagi, ale także, m.in.:
-
brokuł,
-
kalafior,
-
brukselka,
-
kapusta,
-
brukiew,
-
rzepa,
-
por,
-
cebula,
-
czosnek,
-
jarmuż,
-
rzodkiewka,
-
rzeżucha i kiełki wyżej wymienionych warzyw.
Ciekawostką może być to, że zmianę zapachu moczu po szparagach i innych warzywach, które zawierają znaczne ilości związków siarkowych, wyczuwa jedynie niewielki odsetek osób; szacuje się, że około 10 – 20% ludzkiej populacji jest w stanie wyczuć zmianę zapachu moczu po szparagach. Może to mieć związek z wyjątkowo wrażliwym zmysłem zapachu, jednak nadal nie wiadomo, dlaczego tak się dzieje.
Zapach moczu po spożyciu warzyw bogatych w związki siarkowe ma związek z naturalnym metabolizmem oraz prawidłowym działaniem organizmu, więc nie jest powodem do niepokoju. W szczególności może on ulec zmianie właśnie po szparagach, spożyciu dużej ilości czosnku oraz cebuli, a także niektórych przypraw np. curry.
Warto wiedzieć, że zapach moczu może także zmienić się po spożyciu kawy; niektóre osoby bardzo wyraźnie wyczuwają zapach tego napoju podczas oddawania moczu, co także jest zjawiskiem w pełni naturalnym.
Czytaj też:
Czy musztarda może leczyć? 7 właściwości, o których mogłeś nie wiedzieć