8 korzyści zdrowotnych, jakie przynoszą goździki. Czy już zagościły w twojej kuchni?

8 korzyści zdrowotnych, jakie przynoszą goździki. Czy już zagościły w twojej kuchni?

Dodano: 
Przyprawy
PrzyprawyŹródło:Pixabay / Couleur
Goździki często dodawane są do grzańca z piwa i wina. Jednak ta przyprawa, oprócz niezwykłych właściwości smakowych daje wiele korzyści zdrowotnych. Za chwilę poznasz 8 z nich.

Goździki to pąki kwiatowe zimozielonego drzewa goździkowego, znanego również jako Syzygium aromaticum.

Ta wyjątkowa przyprawa, wykorzystywana powszechnie w wielu kuchniach na całym świecie zarówno w postaci pełnej, jak i mielonej, może być używana do nadawania pieczeni niebanalnego smaku, przyprawiania gorących napojów – alkoholowych i nie tylko – i wzbogacenia o pikantną nutę ciast i ciasteczek. Dodawane są także do marynat, przykładowo marynowanych gruszek, śliwek czy papryki. Goździki możesz znać też jako jeden z głównych składników piernika lub podstawową przyprawę w kuchni indyjskiej.

Nic dziwnego, że są najlepiej znane jako słodka i aromatyczna przyprawa, ale były również stosowane w tradycyjnej medycynie. badania na zwierzętach wykazały, że związki w goździkach mogą mieć szereg korzyści zdrowotnych. Między innymi wspierają zdrowie wątroby i pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi.

Zostań tutaj, a już za chwilę poznasz 8 najbardziej imponujących korzyści zdrowotnych, jakie może przynieść spożywanie goździków.

Czytaj też:
Napar z goździków – właściwości lecznicze i stosowanie

8 najlepszych zdrowotnych właściwości goździków

1. Zawierają ważne składniki odżywcze
Goździki zawierają błonnik, witaminy i minerały, więc stosowanie całych lub mielonych goździków w celu nadania smaku potrawom może dostarczyć ważnych składników odżywczych. Jedna łyżeczka (2 gramy) zmielonych goździków zawiera: Kalorie: 6 Węglowodany: 1 gram Błonnik: 1 gram Mangan: 55% dziennej wartości (DV) Witamina K: 2% DV Mangan jest niezbędnym minerałem dla utrzymania prawidłowych funkcji mózgu i budowy mocnych kości. Poza tym, że goździki są bogatym źródłem manganu, to są używane tylko w niewielkich ilościach i nie dostarczają znacznych ilości składników odżywczych.

2. Są bogate w przeciwutleniacze
Poza zawartością kilku ważnych witamin i minerałów, goździki są bogate w przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze to związki zmniejszające stres oksydacyjny, które mogą przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych. Goździki zawierają również związek o nazwie eugenol, który jak wykazano, działa jako naturalny przeciwutleniacz. Badanie przeprowadzone w probówkach wykazało, że eugenol zatrzymał uszkodzenia oksydacyjne spowodowane przez wolne rodniki pięć razy skuteczniej niż witamina E, inny silny przeciwutleniacz. Włączenie do diety goździków oraz innych produktów bogatych w przeciwutleniacze może pomóc poprawić ogólny stan zdrowia.

3. Mogą pomóc w ochronie przed rakiem
Niektóre badania sugerują, że związki znajdujące się w goździkach mogą pomóc chronić przed rakiem. Jedno badanie w probówkach wykazało, że ekstrakt z goździków pomógł zatrzymać wzrost guzów i sprzyjał śmierci komórek w komórkach rakowych. W innym badaniu zaobserwowano podobne wyniki, pokazujące, że skoncentrowane ilości olejku goździkowego spowodowały śmierć komórek w 80% komórek raka przełyku. Wykazano również, że eugenol znajdujący się w goździkach ma właściwości przeciwnowotworowe. Badanie przeprowadzone w probówkach wykazało, że eugenol sprzyja śmierci komórek w komórkach raka szyjki macicy. Należy jednak pamiętać, że w tych badaniach z użyciem probówek użyto bardzo skoncentrowanych ilości wyciągu z goździków, olejku goździkowego i eugenolu. Eugenol jest toksyczny w dużych ilościach, a przedawkowanie oleju goździkowego może powodować uszkodzenie wątroby, szczególnie u dzieci. Konieczne są dalsze badania w celu ustalenia, w jaki sposób niższe ilości mogą wpływać na ludzi.

4. Pomagają zabijać bakterie
Wykazano, że goździki mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe, co oznacza, że ​​mogą pomóc zatrzymać wzrost mikroorganizmów, takich jak bakterie. Jedno badanie z probówek wykazało, że olejek goździkowy zabija trzy powszechne rodzaje bakterii, w tym E. coli, która jest szczepem bakterii, który może powodować zatrucie pokarmowe. Co więcej, właściwości przeciwbakteryjne goździków mogą nawet pomóc w poprawie zdrowia jamy ustnej. W jednym badaniu odnotowano, że związki wyekstrahowane z goździków hamują rozwój dwóch rodzajów bakterii przyczyniających się do chorób dziąseł. W innym badaniu z udziałem 40 osób przetestowano działanie ziołowego płynu do płukania jamy ustnej składającego się z olejku z drzewa herbacianego, goździków i bazylii. Po 21 dniach stosowania ziołowego płynu do płukania wykazali poprawę zdrowia dziąseł, a także ilość płytki nazębnej i bakterii w jamie ustnej. W połączeniu z regularnym szczotkowaniem i odpowiednią higieną jamy ustnej, działanie przeciwbakteryjne goździków może korzystnie wpływać na zdrowie jamy ustnej.

5. Mogą poprawić zdrowie wątroby
Badania pokazują, że korzystne związki w goździkach mogą pomóc poprawiać zdrowie wątroby. Eugenol może być szczególnie korzystny dla wątroby. W jednym badaniu na zwierzętach karmiono szczury ze stłuszczeniową chorobą wątroby mieszankami zawierającymi olej goździkowy lub eugenol. Obie mieszaniny poprawiły czynność wątroby, zmniejszyły stan zapalny i zmniejszyły stres oksydacyjny. Inne badanie na zwierzętach wykazało, że eugenol znajdujący się w goździkach pomógł odwrócić objawy marskości wątroby lub bliznowacenia wątroby. Niestety badania nad działaniem goździków i eugenolu w ochronie wątroby u ludzi są ograniczone. Jednak jedno małe badanie wykazało, że przyjmowanie suplementów eugenolu przez 1 tydzień obniżyło poziom S-transferaz glutationu (GST), rodziny enzymów zaangażowanych w detoksykację, która często jest markerem choroby wątroby. Goździki są również bogate w przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobom wątroby ze względu na ich zdolność do zmniejszania stresu oksydacyjnego. Niemniej jednak eugenol jest toksyczny w dużych ilościach. Jedno badanie u 2-letniego chłopca wykazało, że 5-10 ml olejku goździkowego spowodowało poważne uszkodzenie wątroby.

6. Mogą pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi
Badania pokazują, że związki znajdujące się w goździkach mogą pomóc kontrolować poziom cukru we krwi. Badanie na zwierzętach wykazało, że ekstrakt z goździków pomógł w umiarkowanym wzroście cukru we krwi u myszy z cukrzycą. W innej próbie na zwierzętach i probówkach analizowano wpływ ekstraktu z goździków i nigerycyny, związku występującego w goździkach, zarówno na ludzkie komórki mięśniowe, jak i myszy z cukrzycą. Stwierdzono, że goździki i nigerycyna zwiększają pobieranie cukru z krwi do komórek, zwiększają wydzielanie insuliny i poprawiają funkcję komórek wytwarzających insulinę. Insulina jest hormonem odpowiedzialnym za transport cukru z krwi do komórek. Prawidłowe funkcjonowanie insuliny jest niezbędne do utrzymania stałego poziomu cukru we krwi. W połączeniu ze zbilansowaną dietą goździki mogą pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.

7. Mogą korzystnie wpływać na zdrowie kości
Niska masa kostna to stan, który może prowadzić do rozwoju osteoporozy, co może zwiększać ryzyko złamań i złamań. W badaniach na zwierzętach wykazano, że niektóre związki w goździkach pomagają zachować masę kostną. Na przykład badanie na zwierzętach wykazało, że ekstrakt z goździków o wysokiej zawartości eugenolu poprawił kilka markerów osteoporozy oraz zwiększył gęstość i siłę kości. Goździki są również bogate w mangan, zapewniając imponujące 30% DV w zaledwie 1 łyżeczce (2 g) mielonych goździków. Mangan jest minerałem biorącym udział w tworzeniu kości i niezwykle ważnym dla zdrowia kości. Badanie na zwierzętach wykazało, że przyjmowanie suplementów manganu przez 12 tygodni zwiększało gęstość mineralną kości i wzrost kości. Jednak obecne badania nad wpływem goździków na masę kostną ograniczają się głównie do badań na zwierzętach i próbówkach. Potrzebne są dalsze badania w celu ustalenia, w jaki sposób mogą wpływać na tworzenie kości u ludzi.

8. Mogą zmniejszać wrzody żołądka
Niektóre badania wskazują, że związki znajdujące się w goździkach mogą pomóc w leczeniu wrzodów żołądka. Wrzody żołądka, znane również jako wrzody trawienne, to bolesne rany, które tworzą się w wyściółce żołądka, dwunastnicy lub przełyku. Są one najczęściej spowodowane zmniejszeniem wyściółki ochronnej żołądka, spowodowanym czynnikami takimi jak stres, infekcja i genetyka. W jednym badaniu na zwierzętach wykazano, że olejek eteryczny z goździków zwiększa produkcję śluzu żołądkowego. Śluz żołądkowy działa jako bariera i pomaga zapobiegać erozji błony śluzowej żołądka z kwasów trawiennych. Inne badanie na zwierzętach wykazało, że ekstrakt z goździków pomógł w leczeniu wrzodów żołądka i wykazał działanie podobne do działania kilku leków przeciwwrzodowych. Chociaż działanie goździków i ich związków na owrzodzenie może być obiecujące, potrzebne są dalsze badania nad ich wpływem na ludzi.
Czytaj też:
Najlepsze przyprawy na poprawę zdrowia. Czy masz je w swojej kuchni?