12 korzyści płynących z picia herbaty z hibiskusa. Sięgnij po nią już dziś!

12 korzyści płynących z picia herbaty z hibiskusa. Sięgnij po nią już dziś!

Dodano: 
Herbata
Herbata Źródło: Unsplash / Jess Bailey
Przyszło lato, a więc czas na zmiany. Może warto rozważyć zamianę swojej ulubionej herbaty na coś odważnego i pysznego? Herbata z hibiskusa podbija świat, dostarczając zaskakujących wartości.

Aby zrobić tę herbatę, musisz zanurzyć jaskrawe, kolorowe płatki kwiatu hibiskusa w gorącej wodzie. Powstały pyszny napój jest jednocześnie łagodny i cierpki. Rzeczywiście, smakiem przypomina żurawinę. Ma również żywy czerwonawo-różowy odcień, który jest równie przyjemny do oglądania, jak do picia. Ponieważ nie zawiera kofeiny, jest klasyfikowana jako herbata ziołowa, dzięki czemu możesz cieszyć się nią o każdej porze dnia i nocy.

Kwiat hibiskusa jest zbierany, gdy kwiaty jeszcze się nie otworzą. Co ciekawe, pąki mają żywy, głęboko czerwony kolor. Jednak same kwiaty otwierają się i przybierają barwę surowej bieli. Zebrane są najczęściej suszone i wykorzystywane do przygotowania herbaty, syropu i dodawane jako składnik do kilku dań indyjskich, zachodnioafrykańskich i z południowo-wschodniej Azji.

Liczba zastosowań hibiskusa stale rośnie od czasu jego stosowania w kuchni i medycynie tysiące lat temu. I niewiele się zmieniło w odniesieniu do ewolucji rośliny i jej siły w leczeniu różnego rodzaju stanów chorobowych. Eksperci od herbaty twierdzą, że użycie hibiskusa jako herbaty i pożywienia rozpoczęło się prawie 6000 lat temu w Sudanie lub Afryce Zachodniej. Nawet dzisiaj wyśmienita kuchnia z tej części świata dumnie szczyci się kwiatami hibiskusa w posiłkach.

Hibiskus szybko rozprzestrzenił się po całym świecie, przenosząc się najpierw do Indii, a następnie pojawił się na Zachodzie około XVII wieku. Dzisiaj dość często obserwuje się wzrost hibiskusa w kilku tropikalnych i subtropikalnych regionach na całym świecie.

Czytaj też:
Ashwagandha – co to takiego? Czy ułatwia odchudzanie?

Korzyści z picia herbaty z hibiskusa

Picie tej jaskrawo zabarwionej, cierpkiej i orzeźwiającej herbaty przynosi wiele korzyści. Nalej sobie filiżankę i pozwól nam opowiedzieć ci, dlaczego powinieneś sięgać po nią częściej.

1. Stanowi bogactwo przeciwutleniaczy
Hibiskus jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki i zmniejszają ilość uszkodzeń oksydacyjnych zachodzących w organizmie. Gdy wolne rodniki wędrują swobodnie przez ciało, atakują komórki i przyspieszają proces starzenia, blokując komórkowe procesy metaboliczne toksycznymi odpadami. Różne badania łączą uszkodzenia oksydacyjne z chorobami takimi jak demencja, cukrzyca i choroby sercowo-naczyniowe, nie wspominając już o kilku innych stanach, które wynikają z uszkodzenia spowodowanego działaniem wolnych rodników. Wysoka dawka przeciwutleniaczy obecnych w tej herbacie pomoże zneutralizować działanie wolnych rodników i zmniejszyć stan zapalny, pomagając dłużej wyglądać i czuć się młodziej.

2. Jest zdrowa dla serca
Picie hibiskusa ma pozytywny wpływ na zdrowie serca. Uważa się, że obniża poziom cholesterolu, utrzymując zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Wpływa również pozytywnie na ciśnienie krwi. Chociaż ma to zalety dla większości osób z tym problematycznym stanem, może powodować problemy u tych, którzy cierpią na wysokie ciśnienie krwi, a które przyjmują hydrochlorotiazyd, lek moczopędny stosowany w leczeniu nadciśnienia. Porozmawiaj ze swoim lekarzem, aby sprawdzić, czy picie hibiskusa może przynieść ci korzyści bez powodowania komplikacji.

3. Poprawia poziom cholesterolu
Małe badania wykazały, że picie kilku filiżanek dziennie tego pysznego kwaskowatego smakołyku jest korzystne dla zwiększenia poziomu dobrego cholesterolu (HDL) i obniżenia poziomu złego cholesterolu (LDL). Utrzymywanie poziomu cholesterolu w ryzach przyczynia się do lepszego zdrowia serca. Te badania są jednak najnowsze i potrzebne są dalsze badania, aby ostatecznie stwierdzić, czy jest to prawdziwe odkrycie.

4. Pomaga schudnąć
Hibiskus nie jest cudownym lekarstwem, zastępującym dobrą dietę i ćwiczenia. Jednak niektórzy uważają, że jego właściwości moczopędne pomagają w stałym i konsekwentnym odchudzaniu. Badania pokazują, że konsekwentne spożywanie herbaty hibiskusowej przez 12 tygodni przyczyniło się do obniżenia masy ciała, zmniejszenia ilości tłuszczu na brzuchu i obniżenia wskaźnika masy ciała. Istnieją również wyraźne powiązania z konsumpcją herbaty i niższym poziomem kortyzolu. Ponieważ kortyzol jest znanym hormonem „magazynującym tłuszcz”, wszystko, co możemy zrobić, aby obniżyć poziom kortyzolu w organizmie, będzie miało pozytywny wpływ na wysiłki mające na celu zrzucenie wagi.

5. Zmniejsza nadmierny apetyt
Następnym razem, gdy będziesz mieć ochotę na coś słodkiego, zaparz sobie cudownie słodką filiżankę herbaty z hibiskusa, aby zaspokoić ochotę na słodycze i zapobiec niepotrzebnemu spożywaniu kalorii. Hibiskus może oczyścić twoje podniebienie, a to będzie oznaczać, że posiłek się skończył. Jeśli uważasz, że jest zbyt cierpka, zastanów się nad dodaniem naturalnego słodzika, takiego jak miód.

6. Stanowi świetny element bezalkoholowego koktajlu
Brakuje ci drinków po obiedzie, które piłeś z rodziną i przyjaciółmi? Teraz nie musisz siedzieć na uboczu. Przygotuj pyszny napój przy użyciu herbaty z hibiskusa i wody gazowanej z domieszką limonki. Inni mogą być tak zazdrośni, że poproszą cię również o przygotowanie czegoś dla nich.

7. Usprawnia trawienie
Wszystko, co jest sklasyfikowane jako „moczopędne” pomaga wyeliminować nadmiar zbędnych toksyn i soli z organizmu: jest to naturalny detoksykator. Ta bezcukrowa, niezawierająca kofeiny alternatywa dla zwykłej wody sprawi, że kubki smakowe będą szczęśliwe, a jednocześnie oczyści twoje ciało i pomoże poprawić wydajność procesów trawiennych.

8. Wspiera układ odpornościowy
Co? Picie tego różowego koktajlu może powstrzymać pociąganie nosem i kichanie? Otóż tak. Hibiskus zawiera witaminę C, bardzo silny przeciwutleniacz, który pomaga wzmocnić układ odpornościowy i powstrzymać choroby i inne przewlekłe stany. Hibiskus ma również wysoką zawartość żelaza, co pomaga osiągnąć balans układu odpornościowego i utrzymać dobry poziom czerwonych krwinek.

9. Pomaga regulować pracę nerek
Badania przeprowadzone na szczurach pokazały, że spożywanie hibiskusa pomogło zapobiec, aby kryształy szczawianu wapnia stały się kamieniami nerkowymi. Chociaż badania te są obiecujące, konieczne będą dalsze badania dotyczące wpływu na ludzi. Większa ilość wypijanej wody pomoże skutecznie przepłukać nerki i usunąć odpady z organizmu. A jakim cudownym sposobem na usprawnienie tych procesów jest herbata z hibiskusa!

10. Jest świetna dla wątroby
Jeśli czujesz się zmęczony lub ospały po imprezowej nocy, wypróbuj filiżankę hibiskusa, aby pomogła ci oczyścić i odtruć wątrobę. Twoja wątroba jest głównym miejscem metabolizmu alkoholu w organizmie. Im więcej napojów alkoholowych spożywasz, tym ciężej musi pracować, aby usunąć toksyny z organizmu. Badania ujawniają zmniejszenie markerów uszkodzenia wątroby i wzrost poziomu enzymów detoksykacyjnych w organizmie. Wszystkie te czynniki działają razem, abyś był zdrowszy.

11. Może pomóc obniżyć ilość lipidów
Regularne picie hibiskusa może mieć pozytywny wpływ na trójglicerydy, zmniejszając ilość cholesterolu tłuszczowego we krwi w danym momencie. Każde obniżenie poziomu cholesterolu i tłuszczu we krwi jest korzystne dla tych, którzy są predysponowani do rozwoju problemów sercowo-naczyniowych. Osoby pijące zwykłą herbatę mają zwykle zdrowy poziom cholesterolu i normalne, zdrowe ciśnienie krwi.

12. Pomaga zapobiegać rozwojowi raka
Hibiskus ma bardzo wysoką zawartość polifenoli, które zapewniają silną ochronę przed rozwojem komórek rakowych w całym ciele. Badania w probówkach wykazały imponujący postęp dotyczący zdolności wyciągu z hibiskusa do hamowania wzrostu wszystkich rodzajów komórek rakowych. Jest szczególnie skuteczny w zapobieganiu rozprzestrzenianiu się raka żołądka; w jednym badaniu odnotowano 52-procentowy spadek liczby komórek rakowych, które rosły w obecności wyciągu z hibiskusa. Codzienne picie filiżanki herbaty pomaga uwalniać przeciwutleniacze w organizmie, wpływając na normalne, zdrowe procesy komórkowe, które powstrzymują rozwój nowotworów.
Czytaj też:
Jakie właściwości zdrowotne ma pomelo? 8 powodów, dla których warto je jeść
Czytaj też:
Koper – wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć. Czy warto go stosować?

Źródło: powerofpositivity.com
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl