Zaćma, czyli katarakta to wrodzona lub degeneracyjna choroba oczu, prowadząca do zmętnienia soczewki. Objawia się mętnymi plamkami, które pojawiają się w soczewce oka i mogą prowadzić do pogorszenia widzenia. Według WHO zaćma jest dominującą przyczyną pogorszenia kondycji narządu wzroku, prowadzącą nawet do całkowitej utraty widzenia.
Związek między zaćmą a piciem alkoholu
Według najnowszych badań naukowych picie sześciu kieliszków wina tygodniowo może być dobre dla zdrowia oczu. W badaniu przeprowadzonym przez Institute of Ophthalmology University College London przeanalizowano dane pochodzące od ponad 490 000 osób z brytyjskich badań kohortowych. Wyniki badania pokazały, że osoby, których spożycie alkoholu mieściło się w zalecanej maksymalnej ilości 14 jednostek alkoholu tygodniowo, były mniej narażone na operację zaćmy.
Czytaj też:
Tanie wino też może smakować dobrze! Wystarczy... podnieść jego cenę
Przeciwutleniacze zawarte w winie
Ryzyko było mniejsze wśród osób, które piły wino, w porównaniu z osobami, które piły piwo lub napoje spirytusowe. Dr Sharon Chua, pierwsza autorka artykułu opublikowanego w czasopiśmie Ophthalmology, stwierdziła, że związek ten można przypisać przeciwutleniaczom obecnym w winie.
„Rozwój zaćmy może być spowodowany stopniowym uszkodzeniem spowodowanym stresem oksydacyjnym podczas starzenia. Fakt, że nasze odkrycia były szczególnie widoczne w przypadku osób pijących wino, może sugerować ochronną rolę przeciwutleniaczy polifenolowych, które są szczególnie obfite w czerwonym winie” – dodała badaczka Dr Sharon Chua.
Jednak należy pamiętać, żaby dawka alkoholu nie była zbyt duża. Brytyjska NHS zaleca, aby mężczyźni i kobiety nie „pili więcej niż 14 jednostek tygodniowo”, aby „ograniczyć ryzyko zdrowotne związane z alkoholem”. Jednostka to 10 g (lub 12,5 ml) czystego alkoholu etylowego (etanolu).