Alkohol może być dobry dla... zdrowia oczu. Ale tylko w określonej ilości

Alkohol może być dobry dla... zdrowia oczu. Ale tylko w określonej ilości

Dodano: 
Wino
Wino Źródło:Shutterstock
Badania wykazały, że osoby, które spożywają określoną ilość alkoholu tygodniowo, są mniej narażone na wystąpienie zaćmy.

Zaćma, czyli katarakta to wrodzona lub degeneracyjna choroba oczu, prowadząca do zmętnienia soczewki. Objawia się mętnymi plamkami, które pojawiają się w soczewce oka i mogą prowadzić do pogorszenia widzenia. Według WHO zaćma jest dominującą przyczyną pogorszenia kondycji narządu wzroku, prowadzącą nawet do całkowitej utraty widzenia.

Związek między zaćmą a piciem alkoholu

Według najnowszych badań naukowych picie sześciu kieliszków wina tygodniowo może być dobre dla zdrowia oczu. W badaniu przeprowadzonym przez Institute of Ophthalmology University College London przeanalizowano dane pochodzące od ponad 490 000 osób z brytyjskich badań kohortowych. Wyniki badania pokazały, że osoby, których spożycie alkoholu mieściło się w zalecanej maksymalnej ilości 14 jednostek alkoholu tygodniowo, były mniej narażone na operację zaćmy.

Czytaj też:
Tanie wino też może smakować dobrze! Wystarczy... podnieść jego cenę

Przeciwutleniacze zawarte w winie

Ryzyko było mniejsze wśród osób, które piły wino, w porównaniu z osobami, które piły piwo lub napoje spirytusowe. Dr Sharon Chua, pierwsza autorka artykułu opublikowanego w czasopiśmie Ophthalmology, stwierdziła, że związek ten można przypisać przeciwutleniaczom obecnym w winie.

„Rozwój zaćmy może być spowodowany stopniowym uszkodzeniem spowodowanym stresem oksydacyjnym podczas starzenia. Fakt, że nasze odkrycia były szczególnie widoczne w przypadku osób pijących wino, może sugerować ochronną rolę przeciwutleniaczy polifenolowych, które są szczególnie obfite w czerwonym winie” – dodała badaczka Dr Sharon Chua.

Jednak należy pamiętać, żaby dawka alkoholu nie była zbyt duża. Brytyjska NHS zaleca, aby mężczyźni i kobiety nie „pili więcej niż 14 jednostek tygodniowo”, aby „ograniczyć ryzyko zdrowotne związane z alkoholem”. Jednostka to 10 g (lub 12,5 ml) czystego alkoholu etylowego (etanolu).

Czytaj też:
Nasze mózgi mogą być bezpośrednio zaangażowane w przetwarzanie alkoholu. Na razie dowodzą tego badania na myszach