Ananas to jeden z najpopularniejszych, egzotycznych owoców. Niewiele osób wie, że można go wykorzystać także do grilla. Może stanowić nawet swoisty grillowany deser, jeśli połączymy go np. z lodami. Oto jak go przygotować.
Przepis na grillowanego ananasa
Składniki
- 3 łyżki cukru kokosowego lub zwykłego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 średni ananas
- starta skórka z limonki
Sposób przygotowania
- Rozpal grilla.
- Ananasy obierz i pokrój w plasterki o grubości 2 cm.
- W niewielkiej misce wymieszaj cukier kokosowy, cynamon i kardamon.
- Przełóż plasterki ananasa do miski, obtaczając je mieszanką przypraw z każdej strony.
- Resztki przyprawy wetrzyj w plasterki ananasa.
- Przełóż ananasa na grilla, trzymając 3-4 minuty z każdej strony do głębokiego złotego koloru.
- Przełóż na talerze i posyp skórką z limonki.
- Gotowe! Teraz możesz podać go z lodami.
Dlaczego warto jeść ananasy?
Ananasy stanowią pyszny i zdrowy dodatek do każdej diety. Są niskokaloryczne, bogate w błonnik i witaminę C. Odznaczają się niskim indeksem glikemicznym (zaledwie 59). Ananasy są polecane w ciąży, jako źródło kwasu foliowego i witaminy B. Dodatkowo zawierają utrzymujący zdrowy metabolizm mangan oraz potas, który obniża ciśnienie krwi.
Ananasy bardzo często dodaje się go do deserów, np. lodów czy gofrów. Rewelacyjnie smakują też w formie koktajlu po zmiksowaniu z innymi owocami lub warzywami. Latem, gdy sezon grillowy jest w pełni warto postawić na grillowane ananasy jako zdrowy i orzeźwiający zamiennik tradycyjnych przysmaków.
Czytaj też:
Dietetyczny grill? Sprawdź, jak zdrowo przyrządzić skrzydełka z kurczakaCzytaj też:
Grillowane marchewki to prosty i smaczny pomysł na przekąskę. Wypróbuj!