Koktail z pieczonych jabłek i bananów. Idealny na śniadanie!

Koktail z pieczonych jabłek i bananów. Idealny na śniadanie!

Dodano: 1
Koktajl jabłkowo-bananowy
Koktajl jabłkowo-bananowy Źródło: Shutterstock / Ekaterina Kondratova
Ten koktajl to bomba zdrowej energii. Jest pożywny i zdrowy, a oryginalny smak nadają mu jabłka upieczone z miodem i cynamonem.

Polacy pokochali smoothie. Zdrowe koktajle z owocami i warzywami można pić w ciągu dnia, ale sprawdzą się też jako danie śniadaniowe. Przepis, który proponujemy, doda energii na początek dnia, jest pełen witamin i mikroelementów. Jego podstawą są pieczone jabłka. Ze względu na dodatek bananów i migdałów to źródło chociażby potasu i magnezu. Taki koktajl nie tylko smakuje i syci, ale i poprawia nastrój.

Czy pieczone jabłka są zdrowe

Pieczone jabłka już same w sobie są zdrowym deserem. Podczas pieczenia nabierają słodyczy, idealnie komponują się z innymi zdrowymi dodatkami: orzechami, miodem, rozgrzewającymi przyprawami korzennymi. Jabłka najlepiej piec ze skórką i ją także zjadać. Pieczone jabłka to źródło błonnika i pektyn. Pomogą oczyścić organizm, podkręcą przemianę materii, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Unikaj słodzenia jabłek cukrem. Lepiej wykorzystać miód i przyprawy, które dodają słodyczy, to m.in. cynamon.

Co zrobić z pieczonych jabłek

Pieczone jabłka królują w deserach. Można je podawać z lodami, czekoladowym ciastem, pasują jako dodatek do ryżu na słodko. My proponujemy coś zupełnie innego, czyli zdrowy i smaczny koktajl, którego podstawą są właśnie pieczone jabłka.

Przepis: Koktajl z pieczonych jabłek

Koktajl z pieczonych jabłek to pomysł na smaczne i zdrowe śniadanie.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
50 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 2 dojrzałe banany
  • 4 jabłka
  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • dwie łyżki ulubionego miodu
  • 50 g migdałów
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj jabłka i migdałyMigdały zalej gorącą wodą i odstaw. Zostaw kilka migdałów do dekoracji. Idealnie, jeśli mogą moczyć się godzinę. Jabłka pokrój na połówki, wykrój gniazda nasienne. Włóż do naczynia żaroodpornego. Jabłka polej miodem i posyp cynamonem. Piecz 20-30 minut (jabłka powinny być miękkie). Przed pieczeniem na dno naczynia możesz nalać odrobinę wody.
  2. Przygotuj koktajlBanany, pieczone jabłka (razem z sokiem, który puściły podczas pieczenia), mleko migdałowe i namoczone migdały zmiksuj na gładko. Podawaj udekorowane posiekanymi migdałami lub posypane cynamonem.

Czytaj też:
Kisiel z dyni i pomarańczy. Prosty przepis na domowy deser
Czytaj też:
Ten koktajl postawi cię na nogi. Przepis na dyniowe smoothie

 1

Czytaj także