Kawa to napój, którego picie dla wielu osób jest swoistym rytuałem. Lubimy budzić się przy jej zapachu i sięgać po nią o poranku. Tymczasem okazuje się, że sięganie po kawę z samego rana nie jest najlepszym postępowaniem. Co warto wiedzieć o kawie i kiedy należy ją pić?
Popularność kawy
Kawa, to obok herbaty, najbardziej popularny napój na świecie. Pijemy ją na wiele sposobów: czarną, z mlekiem, ze śmietanką, z syropami smakowymi, z bitą śmietaną. Lubimy po nią sięgać zarówno rano, jak i w ciągu dnia, a czasem nawet wieczorem. Kiedy jednak najlepiej pić kawę, by skorzystać z jej dobroczynnych właściwości i nie pogorszyć sobie stanu zdrowia?
4 rzeczy, które warto wiedzieć o kawie
Kawa to napój, który może zaburzyć wydzielanie melaniny, co oznacza problemy z zasypianiem i bezsennością. Oprócz tego jest w stanie wpłynąć na rytm dobowy, utrudniając zarówno zasypianie, jak i poranne wstawanie.
- Nie pij kawy o poranku – picie kawy tuż po przebudzeniu nie jest dobrym pomysłem. Nie tylko dlatego, że może obciążać błonę śluzową żołądka, ale też dlatego, że podnosi poziom adrenaliny w organizmie. To sprawia, że stajemy się bardziej pobudzeni, ale i roztrzęsieni. Zdecydowanie lepszym postępowaniem jest sięgnięcie po filiżankę kawy po zjedzeniu śniadania
- Pij kawę w południe – w połowie dnia, pomiędzy godzinami 12 a 14, najczęściej odczuwamy spadek energii. Sięgnięcie wtedy po małą czarną może poprawić nasze samopoczucie i dodać nam energii na resztę dnia
- Nie pij kawy po południu – picie kawy po południu nie jest najlepszym pomysłem. Kofeina uwalnia się w organizmie stopniowo, a zatem kawa wypita późnym popołudniem może sprawić, że wieczorem będziemy mieli problem z zaśnięciem
- Jedna lub dwie filiżanki kawy ci nie zaszkodzą – informacją, która ucieszy wszystkich miłośników ciemnego napoju, jest to, że wypijanie każdego dnia jednej lub dwóch filiżanek kawy nie ma złego wpływu ani na zdrowie, ani na sen. A zatem smacznego!
Czytaj też:
Kawa z masłem pomaga schudnąć. „Kawa kuloodporna” pobudza i hamuje apetyt
Kawa rozpuszczalna nie zawiera diterpenów, nie wpływa więc na gospodarkę lipidową. To oznacza, że jest bezpieczna dla osób, które mają podniesiony poziom cholesterolu. Nie należy jednak przesadzać z jej ilością!
Kawa mielona
Kawa mielona zalewana bezpośrednio wrzątkiem niestety zawiera diterpeny. Nie powinny jej pić osoby mające zaburzony poziom cholesterolu.
Kawa mielona z filtrem
Co ciekawe, ta sama kawa mielona może być o wiele zdrowsza i nie zawierać kafeolu i kafestolu, jeśli przygotujemy ją z użyciem... papierowego filtru.
Kawa z ekspresu
Kawa z ekspresu jest zdrowsza niż kawa mielona zalewana wrzątkiem. Jeśli ekspres zawiera filtr metalowy, będzie ona jednak mniej zdrowa niż kawa, którą przygotowujemy z użyciem filtru papierowego.
Latte
A popularne latte? Wszystko zależy od tego z jakiej kawy zostało przygotowane. Warto jednak pamiętać, że jeśli lubimy latte wzbogacać słodkimi syropami smakowymi czy tłustym mlekiem, to taki przysmak także nie będzie wskazany dla osób, które mają podwyższony poziom cholesterolu.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.