Zjedz dwa razy w tygodniu awokado! Zapobiegniesz groźnym chorobom

Zjedz dwa razy w tygodniu awokado! Zapobiegniesz groźnym chorobom

Dodano: 
Awokado
Awokado Źródło: Shutterstock
Jedzenie dwóch porcji awokado tygodniowo może uchronić przed chorobami serca, donoszą badania opublikowane w Journal of the American Heart Association. Zmiany stylu życia i codziennej diety są konieczne, bo na choroby sercowo-naczyniowe cierpi 82 miliony Amerykanów – wskazują naukowcy ze Stanów Zjednoczonych.

Statystyki dotyczące wzrostu zachorowań na choroby sercowo-naczyniowe i chorobę niedokrwienną serca w Stanach Zjednoczonych są alarmujące. Jeden na cztery zgony jest wynikiem choroby serca. To około 610 000 osób, które każdego roku umierają z tego powodu. Problem dotyczy również Polaków. Choroby układu krążenia odpowiadają w Polsce za 45 proc. zgonów każdego roku. To ok. 180 tys. osób, z czego na niewydolność serca zmarło ok. 60 tys. osób.

Jak przebiegało badanie?

Naukowcy analizowali codzienne odżywianie i stan zdrowia uczestników badania przez trzydzieści lat. Na początku badania każdy uczestnik został poproszony o wypełnienie kwestionariusza na temat tego, co jadł i jak często jadł. Jedno z pytań dotyczyło jedzenia awokado. Co cztery lata aktualizowano kwestionariusz. Okazało się, że osoby, które regularnie spożywały awokado rzadziej niż pozostałe zapadały na choroby sercowo-naczyniowe.

Zmiany sposobu życia i diety są konieczne

Niektóre choroby serca są wrodzone, inne natomiast są wynikiem niehigienicznego stylu życia – złej diety, braku ruchu, używek, nadmiernego stresu. Naukowcy wskazują, że istnieje wiele czynników ryzyka chorób serca, które powinniśmy starać się wyeliminować. Zalicza się do nich:

  • wysokie ciśnienie krwi,
  • wysoki poziom cholesterolu i niski poziom lipoprotein o dużej gęstości (HDL),
  • palenie papierosów,
  • otyłość,
  • brak aktywności fizycznej,
  • cukrzycę.

Awokado pomaga w profilaktyce chorób serca

Awokado znajduje się na liście najbardziej wartościowych pod względem składników odżywczych roślin na świecie – wskazują dietetycy. Wystarczy zjeść dwie porcje tego owocu tygodniowo, żeby:

  • zredukować poziom złego cholesterolu /Badania wykazują, że już po 5 tygodniach diety wzbogaconej o tej owoc poziom frakcji LDL u badanych znacząco się obniża/,
  • obniżyć ciśnienie krwi /W 100 g awokado jest około 485 mg potasu – o ponad 100 mg więcej niż w bananach, które uznawane są za bardzo bogate w ten składnik. Potas znacząco wpływa na obniżenie poziomu krwi/,
  • uspokoić nerwy /Kanapka z awokado skuteczniej poprawi nastrój niż słodki batonik/,
  • poprawić funkcjonowanie mózgu /Awokado zawiera więcej kwasu foliowego niż jakikolwiek inny owoc. Warto, włączyć go do codziennego jadłospisu np. gdy się uczymy czy mamy do zdania egzamin/,
  • schudnąć /Jedno awokado zawiera około 10 g błonnika, co stanowi blisko połowę dziennego zapotrzebowania na ten składnik. 100 g tego owocu to prawie 160 kcal/.

Czytaj też:
Co czwarty Polak choruje na otyłość. Prof. Bogdański: „Mamy do czynienia z dramatami”.

Źródło: Eat This, Not That