Istnieje konkretny powód, dla którego wszyscy od razu myślimy o witaminie C, gdy rozważamy sposoby na wzmocnienie naszego układu immunologicznego. – Witamina C jest witaminą rozpuszczalną w wodzie i działa jako przeciwutleniacz stabilizujący wolne rodniki, pomagając w ten sposób zapobiegać uszkodzeniom komórek – wyjaśnia dietetyk Cara Harbstreet.
Wykazano, że witamina C wspomaga i wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Zwiększa również zdolność organizmu do produkcji kolagenu, który jest głównym składnikiem tkanki mięśniowej. Kolagen wspomaga wchłanianie żelaza i jednocześnie pomaga leczyć rany, a nawet utrzymuje zdrowie dziąseł.
Witamina C – cenna dla zdrowia i odporności
Kiedy byliśmy dziećmi, nasi rodzice z pewnością sięgali po owoce cytrusowe lub soki, gdy chcieli podać nam pokarmy bogate w witaminę C – i mieli rację (na przykład pomarańcze są doskonałym źródłem witaminy C). Jednak znajdziemy ją nie tylko tam. Nasza wiedza na temat żywności, w której się znajduje, znacznie się poszerzyła w ostatnich latach. – Jest to szczególnie prawdziwe, gdy porównuje się te pełnowartościowe produkty spożywcze z suplementami witaminy C – dodaje Harbstreet.
Gęstość składników odżywczych
Żywność, która zawiera maksymalną ilość dobrych dla ciebie składników odżywczych w przeliczeniu na wartość energetyczną lub wagę, jest uważana za bogatą w składniki odżywcze. – Badania sugerują, że ziemniaki są jednym z warzyw oferujących najwięcej składników odżywczych (obok słodkich ziemniaków i marchwi), w tym potasu, błonnika, białka, witamin C i E, wapnia, żelaza i magnezu – mówi Harbstreet.
Ziemniaki to żywność o jednym z najwyższych poziomów potasu. Dostarczają 15 procent dziennego zapotrzebowania na ten składnik w porcji. Ponadto jedna porcja zawiera 7 procent dziennego zapotrzebowania na błonnik pokarmowy. – Jeśli chcesz zwiększyć zawartość błonnika w swojej codziennej diecie, ziemniaki są jednym z najtańszych źródeł błonnika – dodaje.
Co jest równie ważne, to fakt, że średni ziemniak dostarcza 30 proc. zalecanego dziennego spożycia witaminy C, co stanowi 27 miligramów witaminy C. To więcej niż zawartość witaminy C w jednym średnim pomidorze (27 proc.) lub średnim słodkim ziemniaku (20 proc.). Ziemniaki w znacznym stopniu przyczyniają się do wypełnienia dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Czytaj też:
Jarmuż i szpinak – składniki odżywcze. Którą zieleninę wybrać?