To niepozorne warzywo wzmacnia odporność. Czy wiesz, o jakim mowa?

To niepozorne warzywo wzmacnia odporność. Czy wiesz, o jakim mowa?

Dodano: 
Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki Źródło: Unsplash / Jonathan Farber
Nauka nie kłamie: ziemniaki to klucz do zachowania wysokiej odporności. Średni ziemniak dostarcza 30 proc. zalecanego dziennego spożycia witaminy C, co stanowi 27 miligramów tej witaminy.

Istnieje konkretny powód, dla którego wszyscy od razu myślimy o witaminie C, gdy rozważamy sposoby na wzmocnienie naszego układu immunologicznego. – Witamina C jest witaminą rozpuszczalną w wodzie i działa jako przeciwutleniacz stabilizujący wolne rodniki, pomagając w ten sposób zapobiegać uszkodzeniom komórek – wyjaśnia dietetyk Cara Harbstreet.

Wykazano, że witamina C wspomaga i wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Zwiększa również zdolność organizmu do produkcji kolagenu, który jest głównym składnikiem tkanki mięśniowej. Kolagen wspomaga wchłanianie żelaza i jednocześnie pomaga leczyć rany, a nawet utrzymuje zdrowie dziąseł.

Witamina C – cenna dla zdrowia i odporności

Kiedy byliśmy dziećmi, nasi rodzice z pewnością sięgali po owoce cytrusowe lub soki, gdy chcieli podać nam pokarmy bogate w witaminę C – i mieli rację (na przykład pomarańcze są doskonałym źródłem witaminy C). Jednak znajdziemy ją nie tylko tam. Nasza wiedza na temat żywności, w której się znajduje, znacznie się poszerzyła w ostatnich latach. – Jest to szczególnie prawdziwe, gdy porównuje się te pełnowartościowe produkty spożywcze z suplementami witaminy C – dodaje Harbstreet.

Gęstość składników odżywczych

Żywność, która zawiera maksymalną ilość dobrych dla ciebie składników odżywczych w przeliczeniu na wartość energetyczną lub wagę, jest uważana za bogatą w składniki odżywcze. – Badania sugerują, że ziemniaki są jednym z warzyw oferujących najwięcej składników odżywczych (obok słodkich ziemniaków i marchwi), w tym potasu, błonnika, białka, witamin C i E, wapnia, żelaza i magnezu – mówi Harbstreet.

Ziemniaki to żywność o jednym z najwyższych poziomów potasu. Dostarczają 15 procent dziennego zapotrzebowania na ten składnik w porcji. Ponadto jedna porcja zawiera 7 procent dziennego zapotrzebowania na błonnik pokarmowy. – Jeśli chcesz zwiększyć zawartość błonnika w swojej codziennej diecie, ziemniaki są jednym z najtańszych źródeł błonnika – dodaje.

Co jest równie ważne, to fakt, że średni ziemniak dostarcza 30 proc. zalecanego dziennego spożycia witaminy C, co stanowi 27 miligramów witaminy C. To więcej niż zawartość witaminy C w jednym średnim pomidorze (27 proc.) lub średnim słodkim ziemniaku (20 proc.). Ziemniaki w znacznym stopniu przyczyniają się do wypełnienia dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Czytaj też:
Jarmuż i szpinak – składniki odżywcze. Którą zieleninę wybrać?

Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl