Nie możesz znieść zapachu smażonego karpia? Jest na to sposób

Nie możesz znieść zapachu smażonego karpia? Jest na to sposób

Dodano: 
smażony karp
smażony karp Źródło: Fotolia / teressa
Nie wyobrażasz sobie Wigilii bez smażonego karpia? Co zrobić, jeśli drażni cię intensywny, błotnisty zapach przy smażeniu ryby? Jest na to prosty patent.

Dietetycy zaliczają karpia do zdrowych ryb. Jest dobrym źródłem białkawitamin z grupy B oraz witaminy A. Zawartość kwasów omega-3 w karpiu jest niższa niż w rybach tłustych. Badania wskazują, że karp jedzony w niewielkich ilościach ma korzystny wpływ na pracę serca i mózgu. Wartości odżywcze karpia zależą od warunków, w jakich był hodowany. Źle dobrana pasza może mieć negatywny wpływ na ilość białka, które zmniejsza się względem procentu tłuszczu. Dlatego najlepiej nabywać karpie ze sprawdzonych hodowli – doradzają.

W 100 gramach karpia znajdziemy:

  • 22,86 g białka,
  • 7,17 g tłuszczu,
  • 1,388 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
  • 2,985 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
  • 1,835 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych.

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ryby przy smażeniu?

Żeby pozbyć się charakterystycznego mulistego zapachu karpia przy smażeniu, wystarczy prosty patent. Na patelnię, na której smaży się ryba, należy położyć kilka kawałków surowego ziemniaka. Warzywo „wchłonie” brzydki zapach i sprawi, że zapach karpia będzie o wiele mniej uciążliwy. Ten trik można wykorzystać także przy smażeniu dowolnej ryby na patelni.

Namocz rybę w mleku

Skutecznym sposobem na pozbycie się zapachu podczas smażenia i mulistego posmaku jest namoczenie karpia w mleku. Na kilka do kilkunastu godzin przed smażeniem rybę należy moczyć w mleku. Nie tylko jej zapach stanie się o wiele łagodniejszy, ale również mięso będzie bardziej delikatne.

Obłóż rybę cebulą!

Patentem na pozbycie się nieprzyjemnego zapach jest obłożenie karpia pokrojoną w plastry cebulą i posypanie przyprawami. Tak przygotowaną rybę należy odłożyć go do lodówki na kilka godzin przed smażeniem. Zamiast cebuli, można także użyć czosnku oraz startego selera, pietruszki i marchewki.

Namocz rybę w zalewie octowej!

Składnikami potrzebnymi do jej wykonania są: woda, ocet i sok cytrynowy lub mleko. Tak przygotowanym płynem zalewa się pokrojonego karpia i pozostawia minimum na 12 godzin. Po przeprowadzonej obróbce można przystąpić do sporządzania dania głównego, które na pewno będzie dzięki temu smaczniejsze i delikatniejsze. Gwarantujemy, że nie będzie miało charakterystycznego zapachu.

Czytaj też:
Czy karp jest zdrowy? Oto jego właściwości odżywcze
Czytaj też:
Wigilijne potrawy po staropolsku. Nasi przodkowie jedli bigos karpiowy czy polewkę z grzybami

Opracowała:
Źródło: Prześlij Przepis