Masz ochotę na placki ziemniaczane, a nie chce ci się trzeć kartofli? Wypróbuj ten przepis

Masz ochotę na placki ziemniaczane, a nie chce ci się trzeć kartofli? Wypróbuj ten przepis

Dodano: 
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane Źródło: Agnieszka Pękalska
Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale nie masz czasu ucierać kartofli? A może nie lubisz zapachu smażonych potraw lub czujesz się po nich ciężko? Wypróbuj sprawdzony sposób na placki z pieca. Zachwycają smakiem.

Przygotowanie placków z pieca nie zajmuje dużo czasu. Do zrobienia tej potrawy należy użyć gotowanych ziemniaków. Są chrupiące w smaku i bardzo delikatne. Ważny jest rodzaj ziemniaków, jaki wybierzesz do przyrządzenia tego dania.

Jaki typ ziemniaków wybrać do placków ziemniaczanych z pieca?

Do przyrządzenia placków najlepiej wybierać ziemniaki, które zawierają dużo skrobi. Będą mieć jasny, sypki miąższ. Należą do nich odmiany: odmiany Bryza, Gracja, Ibis czy Tajfun. Sprawdzą się również uniwersalne: Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante. Unikajmy natomiast ziemniaków sałatkowych. Zawierają mniejszą ilość skrobi i są wodniste. Jeśli jednak zdecydujesz się przyrządzić z innego gatunku ziemniaków, to należy pamiętać, żeby dokładnie odcedzić z nich wodę i odparować je jeszcze przez chwilę. Sprawi to, że placki będą bardziej puszyste i chrupiące.

Placki ziemniaczane to polskie danie

Uważa się, że placki ziemniaczane to polski wynalazek, ale istnieje również w innych kuchniach europejskich. Uwielbiają je Białorusini, Ukraińcy czy Rosjanie, Austriacy, Niemcy czy Węgrzy. Ci ostatni twierdzą, że smakują najlepiej w towarzystwie sosu paprykowego. Szwajcarzy przepadają natomiast za plackami ziemniaczanymi bez jajek i mąki, a za to z boczkiem i cebulką. Z kolei Anglicy nazywają je tattie fish, bo według nich wysmażone placki, wyglądają jak smażona ryba. Latkes, to natomiast tradycyjne danie kuchni żydowskiej, podawane w czasie święta Hanuki.

Wypróbuj przepis na placki ziemniaczane z pieca

Przepis: Placki ziemniaczane z pieca

placki z pieca

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 1 kilogram ziemniaków,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 10 g drożdży,
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18proc.,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj ziemniakiZiemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie odcedź je i ugnieć z pomocą tłuczka.
  2. Dodaj śmietanę i przyprawyDodaj śmietanę, jajka, drożdże, mąkę i przyprawy.rnPoczekaj, aż masa delikatnie przestygnie.
  3. Zagnieć masęZagnieć masę i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Włóż placki do piekarnikaZ wierzchu każdy placek można posmarować oliwą z oliwek lub olejem.rnPlacki ziemniaczane powinny piec się na złoty kolor w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut;rnMożna podawać je z ulubionymi dodatkami, takimi jak śmietana, okrasa czy cukier.

Czytaj też:
Jak prawidłowo gotować ziemniaki? Temperatura wody ma znaczenie
Czytaj też:
Co zrobić, by placki ziemniaczane nie „piły” tłuszczu? Ten prosty sposób zdradziła mi szefowa kuchni

Opracowała:
Źródło: Prześlij Przepis