Lubisz sushi? Tych rzeczy unikaj w restauracji

Lubisz sushi? Tych rzeczy unikaj w restauracji

Dodano: 
Sushi
Sushi Źródło:Shutterstock
Wiadomo, że smak potraw zależy m.in. od jakości i świeżości składników, z których zostały przygotowane. Nigdzie jednak nie jednak to tak ważne, jak w restauracjach sushi gdzie podaje się surowe ryby i owoce morza. Czego nie powinno się zamawiać w restauracjach sushi?

Jak twierdzą smakosze sushi, w tej potrawie ważna jest prostota. Dobre sushi powinno być więc pozbawione zbędnych dodatków, które maskują nieodpowiedniej jakości produkty. Na pierwszy plan powinien wybijać się delikatny smak ryby, którego nie powinno się zabijać przyprawami czy nadmierną ilością sosu.

„Dobry szef kuchni poświęca wiele czasu, przygotowując ryby o unikalnym i delikatnym smaku. Używanie zbyt intensywnych przypraw czy sosów zabija smak” – uważa Leslie Daniel, szef kuchni Kuro w Atlantic City w USA.

Unikaj zamawiania smażonych dań!

Eksperci zalecają, żeby unikać smażonych lub gorących dań w restauracjach sushi. Jeśli produkt jest świeży i wysokiej jakości, w pełni możesz się cieszyć jego smakiem, degustując świeżą rybę – wskazują.

Na sushi nie powinno się długo czekać

Zrezygnuj z restauracji, w której na zamówienie musisz długo czekać. Może to oznaczać, że kucharz korzysta z mrożonych ryb. W dobrej restauracji nie powinno mieć to miejsca.

„Sushi powinno być przede wszystkim świeże, a kiedy czekasz długo na posiłek, istnieje szansa, że jest on przyrządzany z mrożonej ryby, której jakość znacząco się obniża – wskazuje Leslie Daniel, szef kuchni Kuro w Atlantic City w USA.

Omakse, czyli wybór pozostawiam tobie

Jeśli chcesz zjeść coś wyjątkowego w restauracji sushi, wybór pozostaw szefowi kuchni. „Omakse” to termin używany w japońskich restauracjach oznacza „wybór pozostawiam tobie”. Pozwala szefowi kuchni na zaprezentowanie specjałów i popisanie się swoimi umiejętnościami.

Tanio nie znaczy dobrze

Wybierając restaurację sushi, nie kieruj się najniższą ceną. Dobrej jakości świeże ryby są drogie. Dlatego istnieje obawa, że w tych najtańszych nie znajdziesz produktu dobrej jakości. Warto też chodzić tam, gdzie zagląda wielu, bo wiadomo, że towar tam szybko „schodzi”.

Czytaj też:
Japońska tempura – co to jest i jak ją przygotować?
Czytaj też:
Japończycy nie chorują na zawał serca. Jak ustrzec się choroby?

Opracowała:
Źródło: EatThis, Not That!