Tajny składnik placków ziemniaczanych. Doskonale podkręci ich smak

Tajny składnik placków ziemniaczanych. Doskonale podkręci ich smak

Dodano: 
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane Źródło: Agnieszka Pękalska
Placki ziemniaczane to jedna z najpopularniejszych potraw w polskiej kuchni. Ich przygotowanie nie jest trudne, a przepis zna prawie każdy. Jeśli jednak zdecydujecie się dodać do nich te składniki, ich smak będzie o niebo lepszy. Wypróbuj przepis na podkarpackie placki ziemniaczane!

Do przyrządzenia placków ziemniaczanych według tradycyjnego przepisu potrzebne są: ziemniaki, mąka i jajko. Można przygotować je jednak w nieco inny sposób, który króluje na południu Polski. Polecamy przepis na podkarpackie placki ziemniaczane.

Tajny składnik podkarpackich placków ziemniaczanych

Placki ziemniaczane z dodatkiem kapusty kiszonej i majeranku to jeden z podkarpackich przysmaków. Te składniki wspaniale podkreślają ich smak. Najlepiej smakują polane śmietana i posypane koperkiem. Można też polać je grzybowym sosem. Smakują doskonale.

Ważny jest gatunek ziemniaków

Żeby placki ziemniaczane się udały, trzeba wybrać odpowiedni gatunek ziemniaków. Najlepiej wybrać ziemniaki mączyste, które zawierają dużo skrobi i mało wody. Będą mieć jasny, sypki miąższ. Chodzi o odmiany Bryza, Gracja, Ibis czy Tajfun. Sprawdzą się również uniwersalne: Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante. Unikajmy natomiast sałatkowych. Mają one za dużo wody, mało skrobi, są twarde i nie pasują do placków ziemniaczanych – podpowiadają kulinarni eksperci.

Unikaj nadmiaru mąki w plackach ziemniaczanych!

Jeśli chcesz, żeby placki się udały, nie przesadź z ilością mąki. Jej nadmiar potrafi zepsuć całą konsystencję placków. Pamiętajmy, żeby stosować ją jedynie jako dodatek i zagęstnik. 1-2 łyżki to maksimum. Jeżeli masa jest zbyt wodnista, można jeszcze poratować się 1 łyżką skrobi ziemniaczanej. Osoby na diecie eliminacyjnej mogą przygotować placki ziemniaczane bez mąki i jajek.

Przepis na podkarpackie placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 3- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól, pieprz,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Jak przygotować podkarpackie placki ziemniaczane?

  1. Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie na tarce, a następnie przełóżcie do miski.
  2. Bardzo drobno poszatkujcie kapustę.
  3. Odlejcie wodę z ziemniaków, dodajcie kapustę, majeranek, sól i pieprz.
  4. Do masy wsypcie 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszajcie. Gdy będzie taka potrzeba – dosypcie kolejną łyżkę.
  5. Masę wykładajcie łyżką na mocno rozgrzany olej i smażcie na złoty kolor.
  6. Najlepiej odłożyć je najpierw na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Posypać solą morską z młynka. Placki ziemniaczane najlepsze są prosto z patelni, gdy są chrupiące.
  7. Podajcie udekorowane śmietaną i posypane koperkiem.

Czytaj też:
Czy „ziemniaczane skarpetki” leczą? Co o hicie Internetu sądzą lekarze
Czytaj też:
Te warzywa pomogą zwalczyć nowotwór. Ich właściwości są zależne od koloru

Opracowała:
Źródło: Prześlij Przepis