Obłędne racuchy bez kefiru i maślanki. Wypróbuj przepis

Obłędne racuchy bez kefiru i maślanki. Wypróbuj przepis

Dodano: 
Racuchy
Racuchy Źródło:Shutterstock
Racuchy to ulubiona potrawa dzieci, ale nie tylko. Przepadają za nimi również dorośli. Można je zjeść na śniadanie, podwieczorek czy kolacje. Przepis na nie jest prosty. Nie zawsze jednak wszystkie składniki mamy pod ręką. Podpowiadamy, czym można zastąpić kefir lub maślankę. Racuchy z tym składnikiem smakują wybornie.

Zastanawiasz się, czy można zrobić racuchy bez kefiru lub maślanki? Zamiast tych składników można użyć jogurtu naturalnego.Jako zamiennik kefiru lub maślanki dobrze sprawdzi się też zsiadłe mleko. Do racuchów przyrządzonych w ten sposób nie musicie dodawać drożdży. Przyrządzone ze zsiadłym mlekiem racuchy będą bardzo lekkie i puszyste. Można podać je z kwaskowatymi jabłkami, konfiturą wiśniową lub posypać cukrem pudrem. Niektórzy mają w zwyczaju smarować je śmietaną i posypywać zwykłym cukrem. Gwarantujemy, że w każdej wersji będą smakować!

Dodatki do racuchów

Istnieje wiele przepisów na racuchy z dodatkami. Do ciasta można dodać jabłka, banany, bakalie, maliny czy jagody. Dobrze smakują w wytrawnej wersji z warzywami, na przykład z dodatkiem dyni czy cukinii.

Racuchy z dodatkiem ziemniaków

W niektórych regionach Polski do racuchów dodaje się ziemniaki. Przyrządza się je na bazie ugotowanych i przetartych ziemniaków, jajek (białka ubija się na pianę), cukru, niewielkiej ilości śmietany oraz masła. Smaży się je tradycyjnie na smalcu. Po usmażeniu posypuje się cukrem i ozdabia kleksem gęstej kwaśnej śmietany. Wybór dodatków zależy od ciebie!

Wypróbuj przepis na racuchy z jogurtem

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlejcie jogurt naturalny, wbijcie jajka i wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki.
  2. Do wymieszanych produktów dodajcie szklankę przesianej mąki. Wsypcie też sodę oczyszczoną i ponownie wszystko wymieszajcie. Pamiętajcie też, że ciasto nie powinno być zbyt gęste.
  3. Na patelni rozgrzejcie olej i nakładajcie porcje ciasta.
  4. Smażcie racuchy z obu stron.
  5. Placuszki możecie podawać same lub np. z dodatkiem konfitury. Świetnie będą też smakować posypane cukrem pudrem.

Czytaj też:
5 przekąsek dobrych dla zdrowia. Uwaga, są pyszne i… słodkie!
Czytaj też:
Czym zastąpić mąkę pszenną? 10 najlepszych zamienników

Opracowała:
Źródło: Prześlij Przepis