Naturalny antybiotyk Agnieszki Maciąg. Poznaj jego recepturę

Naturalny antybiotyk Agnieszki Maciąg. Poznaj jego recepturę

Dodano: 
Miód to podstawa naturalnego antybiotyku
Miód to podstawa naturalnego antybiotyku Źródło: Pexels
Przepis na naturalny antybiotyk autorstwa Agnieszki Maciąg każdego roku robi furorę w sezonie infekcyjnym. Poznaj jego sekret i opinię eksperta o jego składzie.

Agnieszka Maciąg, była modelka, prezenterka telewizyjna, dziennikarka, autorka książek, znana jest z propagowania życia w stylu slow i w zgodzie z naturą. Korzysta z darów natury, ziół, mądrości ajurwedy i medycyny chińskiej a także polskiej medycyny naturalnej. Zarówno na prowadzonej przez pisarkę stronie internetowej, jak i w mediach społecznościowych, można znaleźć przepis na naturalny antybiotyk według jej receptury. Mimo że opublikowała go prawie 10 lat temu, co jakiś czas mikstura polecana jest na forach internetowych i w mediach społecznościowych.

„Z radością podzieliłam się z Wami moją antybakteryjną i przeciwwirusową miksturą. W razie przeziębienia polecam podjadać ją łyżeczką przez cały dzień. Silny, naturalny antybiotyk zrobiłam z miodu (na przykład spadziowy lub lipowy), kurkumy, imbiru i propolisu. Ten skład ma silne działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwwirusowe i oczyszczające. W sposób kompleksowy niszczy ogniska zapalne” – czytamy na stronie agnieszkamaciag.pl

Przepis na naturalny antybiotyk Agnieszki Maciąg

Do przygotowania mikstury potrzebne są składniki:

  • 0,5 l płynnego lub niezbyt gęstego miodu (może to być np. miód eukaliptusowy, lipowy, akacjowy, spadziowy),
  • od 2 do 3 łyżeczek mielonej kurkumy,
  • od 3 do 4 cm startego korzenia imbiru lub 1-2 łyżeczki imbiru suszonego (w zależności od preferencji),
  • 20-40 kropli propolisu (w zależności od upodobań może być go mniej lub więcej),
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać i przechowywać w zamkniętym słoiku. Dawkowanie naturalnego antybiotyku polega na jedzeniu go powoli, po jednej łyżeczce, kilka razy dziennie.

Do mikstury można dodać – według własnych preferencji – czosnek wyciśnięty przez praskę, cynamon, pieprz cayenne albo mielony czarny pieprz. Trzeba jednak mieć na uwadze, że dwa ostatnie składniki są ostre i mogą podrażniać przeziębione gardło, więc lepiej używać ich z umiarem lub wybrać tylko imbir.

Czy antybiotyk Agnieszki Maciąg jest skuteczny?

Sprawdźmy, jakie właściwości mają poszczególne składniki naturalnego antybiotyku:

  • Miód – w zależności od jego rodzaju może być pomocny przy kaszlu, przeziębieniach, zapaleniu płuc, oskrzeli lub zatok. Łagodzi podrażnienia układu oddechowego i działa wzmacniająco.
  • Czosnek – zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność, pomaga w walce z przeziębieniem i grypą.
  • Cynamon – działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, jest świetny na infekcje, ma aromatyczny smak.
  • Kurkuma – ma właściwości lecznicze, przeciwzapalnie i oczyszczające. Chroni wątrobę przed czynnikami toksycznymi.
  • Pieprz – zarówno cayenne, jaki czarny działają rozgrzewająco i łagodzą przebieg infekcji.
  • Imbir – bogaty w substancje antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne. Przynosi ulgę podczas napadów migren.
  • Propolis (kit pszczeli) – ma właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne

Czytaj też:
Oszukane miody na sklepowych półkach. Wyniki kontroli nie są optymistyczne

O ocenę składu naturalnego antybiotyku poprosiliśmy dietetyczkę Martę Michalak-Tomasik, z gabinetu „U dietetyczek”.

Lecznicze właściwości domowych antybiotyków znane są od lat i stosowane do dziś jako wsparcie leczenia konwencjonalnego. Powyższe składniki mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, antyzapalne, antyoksydacyjne i zazwyczaj nie powodują skutków ubocznych. Warto je stosować profilaktycznie, aby wzmacniać układ odpornościowy. W pewnych przypadkach ich zażywanie należy skonsultować ze specjalistą np. jeśli cierpimy na stany zapalne śluzówki żołądka, alergie czy inne choroby przewlekłe – mówi ekspertka.

Jednocześnie Marta Michalak-Tomasik zaznacza, że szczególnie w przypadku dzieci każdą infekcję warto skonsultować z lekarzem, ponieważ czasami antybiotyki mogą okazać się konieczne, aby nie doprowadzić do groźnych powikłań, choćby w takich sytuacjach jak zapalenie płuc i angina.

Na stronie blogerki można znaleźć również inną miksturę na naturalny antybiotyk, m.in. na bazie cebuli i czosnku. Zainteresowaniem cieszy się też przepis na syrop z chrzanu czy tonik mocy z wykorzystaniem octu jabłkowego.

Czytaj też:
Co zrobić, żeby wzmocnić odporność? Pij te napoje i włącz 1 produkt do diety
Czytaj też:
Sposoby na gorączkę, czyli jak zbić gorączkę w naturalny sposób?