Polską sympatię do borówki potwierdzają badania Kantaru, przeprowadzone na zlecenie Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Wynika z nich, że przez rok (od lutego 2022 do lutego 2023) ilość konsumentów borówki wzrosła o 35 procent. Te owoce regularnie spożywa 80 procent Polaków.
Borówka nie taka amerykańska
Amerykańską borówkę do Polski sprowadził profesor Piotr Hoser, znany ogrodnik. Było to w 1924 roku. Wtedy owoc nie wzbudził specjalnego zainteresowania. Dziś jest inaczej. Borówka doczekała się nawet swojego święta, które wypada 1 lipca.
Polacy uwielbiają borówki. Nie tylko się nimi zajadają, ale również uważają, że warto promować je poza granicami kraju, ponieważ są to flagowe owoce eksportowe. Polska należy – obok Hiszpanii – do największych producentów borówki w Europie. Na świecie liderami są Stany Zjednoczone, Kanada i Peru.
Za co Polacy kochają borówki?
Za ich słodki smak, ale i charakterystyczny wygląd, zachęcający do jedzenia. Przyciąga też charakterystyczny, niebieski kolor owocu. To efekt zawartości antocyjanów – naturalnych barwników roślinnych. Między innymi dzięki nim borówka ma znakomite wartości odżywcze i zdrowotne. Pewnie dlatego doczekała się miana „superfood”.
Liczby też potwierdzają naszą sympatię do borówek – tylko w ubiegłym miesiącu ten owoc jadło 10 mln Polaków.
Spożywamy je głównie na surowo. Są dodatkiem do deserów, ale też składnikiem dżemów, soków i koktajli. Można je mrozić, choć niektórzy eksperci uważają, w wyniku tego procesu owoc może utracić część wartości odżywczych.
O czym świadczy niebieski nalot na borówce?
W Polsce borówki są zbierane ręcznie, a do klientów trafiają przede wszystkim w małych opakowaniach. Woskowy nalot to naturalna bariera ochronna i – jak mówią producenci – świadczy o wysokiej jakości owocu.
Na co pomaga borówka?
Borówka to owoc doceniany przez dietetyków. Trzy lata temu otrzymał z ich rąk tytuł „Najlepszego owocu świata”.
Owoc pomaga zwalczać wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia, obniża ciśnienie krwi i wykazuje działanie przeciwnowotworowe, co oficjalnie potwierdza Amerykański Instytut Badań nad Rakiem (American Institute for Cancer Research).
Borówki poprawiają funkcjonowanie serca, mózgu i oczu. Podobnie jak inne owoce jagodowe mają dużą zawartość witaminy C i błonnika. Zawiera też polifenole i fitozwiązki, takie jak kwas elagowy, wykazujące działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Borówki działają też na urodę – wzmacniają naczynka krwionośne. Obecne w borówce organiczne kwasy owocowe zmniejszają poziom wysuszenia, wygładzają i zmiękczają skórę.
Czy borówka jest dobra na oczy?
Borówka to owoc szczególnie polecany osobom mającym problemy ze wzrokiem. Witaminy A i B2 zawarte w borówce działają pozytywnie na fotoreceptory oka, poprawiając prawidłowe widzenie. Borówka poprawia też mikrokrążenie w gałce ocznej i ukrwienie w obrębie tęczówki.
Borówka w cukrzycy
Dzięki unikalnym walorom odżywczym owoce jagodowe mogą stanowić uzupełnienie diety dla diabetyków. Amerykańscy naukowcy udowodnili, że regularne jedzenie borówek obniża poziom glukozy na czczo oraz poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi.
Ile borówki dziennie powinno się jeść?
Zgodnie z polskimi zaleceniami, najlepiej zjadać od 60 do 120 gramów borówki dziennie. Choć „American Journal of Clinical Nutrition” poinformował niedawno, że trzeba jeść regularnie około 150 gramów tego owocu dziennie (czyli zawartość filiżanki), aby zmniejszyć ryzyko chorób serca nawet o 15 procent.
Diabetycy mogą jeść codziennie nawet 300 g borówek dziennie, podzielonych na mniejsze porcje po 80-100 g. Można spożywać je jako przekąskę ale też mieszać choćby z musli lub przygotowywać z nich pożywne koktajle.
Czytaj też:
Pij ten koktajl, a pozbędziesz się zaparć! Poznaj produkty, które ułatwiają wypróżnianieCzytaj też:
Te warzywa i owoce warto kupować w postaci mrożonej. Są zdrowe i pyszne