Nieszczelne jelita to dolegliwość, która najczęściej jest efektem stresu lub przyjmowania leków przeciwbólowych. Wpływ może mieć też nieprawidłowa dieta, w której dominują proste węglowodany. Nieszczelne jelita powodują, że do krwiobiegu przenikają toksyny i inne niepożądane substancje. Prowadzi to do zachwiania równowagi flory bakteryjnej i częstych zapaleń w organizmie.
Przypadłość powoduje ciągłe zmęczenie, bóle stawów i przyrost masy ciała, który ma miejsce mimo podejmowanych prób odchudzenia się. Okazuje się, że proste zmiany w diecie i stylu życia pomogą pozbyć się dolegliwości i sprawią, że schudniesz.
Zamienisz ziemniaki na bataty, a schudniesz
Jeśli w twojej codzienne diecie są ziemniaki, to spróbuj zamienić je na ich słodką odmianę, czyli bataty. Te warzywa są dobrym źródłem węglowodanów, a jednocześnie mają niską zawartość białka i tłuszczu (zawartość białka waha się w granicach 1,73-9,14 proc. w przeliczeniu na suchą masę i 0,05 g tłuszczu). Bataty zawierają też spore ilości błonnika (3 g na 100 g warzywa). I to właśnie jego zasługą jest poprawa trawienia oraz uszczelnienie wyściółki jelit, a co za tym idzie redukcja stanów zapalnych w organizmie.
Badanie z 2018 opublikowane w „Nutriens” wskazało, że błonnik pokarmowy pomógł zmniejszyć przepuszczalność jelit u uczestników z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD). Jak tłumaczą lekarze, dzieje się tak, ponieważ bakterie jelitowe żywią się błonnikiem w celu wytworzenia kwasu tłuszczowego (maślanu), który odżywia komórki jelitowe.
Podobne efekty, jak włączenie do diety batatów, może przynieść spożywanie innych warzyw i owoców bogatych w błonnik, takich jak: soczewica, fasola, brokuły oraz awokado.
Napar z goździków dobry na odchudzanie
Badania wskazują, że unikalny związek o nazwie eugenol znajdujący się w goździkach wzmacnia i leczy uszkodzoną wyściółkę jelit. Aby uzyskać efekt terapeutyczny, należy zastąpić inne napoje w diecie goździkową herbatą i pić ją co najmniej 2 razy dziennie, uważa dr Williams Davis, autor publikacji poświęconej temu zagadnieniu, zatytułowanej „Super Gut”.
Efekt korzystnego działania na jelita wzmocni dodanie do gorącego naparu z goździków torebki zielonej herbaty. Znajdują się w niej bowiem cenne dla zdrowia jelit katechiny, które wpływają korzystnie na równowagę flory bakteryjnej jelit. Podwyższają poziom korzystnych bakterii (Bifidobacterium i Lactobacillus), a zmniejszają poziomy szkodliwych bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. Działają też antybakteryjnie wobec wielu patogenów wywołujących biegunki.
Wypróbuj przepis na zdrową dla jelit i pozwalającą schudnąć herbatę z goździków
Przepis: Herbata z goździków, która pomaga schudnąć
herbata z gożdzików
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 2 szklanki wody
- 1 płaska łyżka całych goździków
- 1 torebka ekspresowej zielonej herbaty
Sposób przygotowania
- Zagotuj goździki z wodąW małym rondlu połącz 2 szklanki wody i 1 łyżkę całych goździków i zagotuj. Zmniejsz ogień i przykryj, utrzymując niski stan gotowania przez 10 minut.
- Dodaj zieloną herbatęDodaj jedną torebkę zielonej herbaty w ciągu ostatnich jednej do dwóch minut gotowania na wolnym ogniu, a następnie zdejmij z ognia i wyjmij torebkę herbaty.
- Pij ciepłeDelektuj się napojem, najlepiej smakuje, gdy jest ciepły.
Czytaj też:
Pij siemię lniane o konkretnej porze, a efekty cię zaskoczą. Kto powinien pić na czczo wodę z nasionami lnu?Czytaj też:
Rak jelita grubego dotyka coraz częściej młodych ludzi. Nie lekceważ tych objawów
Komentarze