Botwina, to młode listki i korzenie buraka ćwikłowego, a sezon na nią trwa od maja do końca czerwca, bo jest wtedy łatwo dostępna i najsmaczniejsza. Warto w tym czasie przyrządzać to warzywo, bo zawiera dużo witamin, takich jak A, K, C oraz witaminy z grupy B w tym kwas foliowy i wiele cennych składników mineralnych. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów, szczególnie flawonoidów co daje jej działanie przeciwzapalne, wspomagające organizm w walce ze zmianami miażdżycowymi i nowotworowymi.
Właściwości prozdrowotne botwiny
- Botwina na anemię i odporność
- Botwina na odchudzanie
- Botwina dla zdrowego serca
Kto powinien unikać jedzenia botwiny?
Ogólnie botwina jest dobrze tolerowana przez nasz organizm, jednak ze względu na obecność szczawianów, powinny jej unikać osoby z tendencją do kamieni nerkowych i z dną moczanową oraz osoby z niedoborem wapnia, gdyż utrudnia ona jego wchłanianie.
Jak można włączyć botwinę do diety?
Surowe liście można dodawać do koktajli owocowo-warzywnych, aby w pełni skorzystać z jej właściwości. Liście botwiny można też przygotować jak szpinak, dusząc na oliwie z czosnkiem. Jednak chociaż raz w sezonie trzeba przygotować zupę- botwinkę, bo jest zdrowa i przypomina smak dzieciństwa.
Przepis na botwinkę
Przepis: Botwinka
Zupa z botwiny
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 11 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 pęczek botwiny
- 3 ziemniaki
- 1 pęczek koperku
- sok z cytryny
- 4 Łyżki śmietany 30 proc.
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól i pieprz do smaku
- jajka na twardo do podania
Sposób przygotowania
- Przygotuj warzywaBuraczki i liście oczyść z piachu i korzeni, pokrój na kawałki i dokładnie umyj. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na kawałki.
- Przygotuj bazę zupyW garnku rozpuść masło klarowane i podsmaż na nim pokrojone ziemniaki i buraczki. Zalej wodą lub bulionem warzywnym i lekko posól.
- Ugotuj zupęPo ok. 20 minutach gotowania dodaj łodyżki i liście botwiny, gotuj jeszcze 10 minut.
- Dopraw zupęPod koniec gotowania, dodaj posiekany koperek i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodaj śmietanę. Podawaj z połówką ugotowanego na twardo jajka.
Czytaj też:
Dwa składniki wystarczą, by zrobić „eliksir długowieczności”. Pij go zawsze ranoCzytaj też:
Co zrobić z buraków z zakwasu? Podpowiadamy, jak wykorzystać kiszone buraki
Komentarze