Rokitnik zwyczajny to roślina z rodziny oliwkowatych. Najczęściej spotykany jest wzdłuż wybrzeży morskich Europy i Azji ale również w Polsce. Lubi słońce, ale niestraszna mu ani mu susza ani mróz. Owoce rokitnika są bogate w 14 witamin, w tym cenną witaminę C, którą zawierają w dużej dawce. Jest jej aż 15 razy więcej niż w pomarańczy i trzy razy więcej niż w czarnej porzeczce, a są uznawane za bogate w tę witaminę.
Duża zawartość witamin A, E, K oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych m.in. omega-3, omega-6, omega-7 i omega-9 sprawia, że rokitnik wykorzystywany jest przy leczeniu chorób skóry oraz jako składnik kosmetyków do jej pielęgnacji. Zawiera też liczne aminokwasy, mikroelementy, m.in. wapń, potas i żelazo, lipidy oraz antyoksydanty, które stosowane zewnętrznie pod postacią np. serum pozytywnie wpływające na skórę. Okazuje się, że sposobem na skorzystanie z dobrodziejstw tej rośliny jest nie tylko używanie kremów z jej dodatkiem, ale również też picie naparu z jej owoców.
Prozdrowotne działanie herbatki z rokitnika
Badania wskazują, że napar z owoców rokitnika ma szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Lista jest długa:
- Regeneruje skórę i spowalnia proces jej starzenia się.
 - Nawilża, wygładza i nadaje elastyczność cerze.
 - Chroni skórę przed promieniowaniem słonecznym.
 - Wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu.
 - Działa odkażająco i ma właściwości przeciwzapalne.
 - Łagodzi trądzik oraz przyspiesza gojenie się ran i oparzeń.
 - Wspiera układ pokarmowy i przyspiesza trawienie.
 - Reguluje pracę jelit.
 - Łagodzi ból gardła i kaszel.
 - Pomaga przy reumatyzmie.
 
Jak przygotować napar z rokitnika?
Z owoców rokitnika możemy przygotować nie tylko cenny dla zdrowia napar, ale też zrobić pyszną domową konfiturę, dżem, sok, syrop lub nalewkę. Przepis na herbatkę z rokitnika jest prosty, najlepsze efekty przynosi gdy pije się ją codziennie.
Uwaga: Ze względu na wysoką zawartość kwasów nie zaleca się spożywania rokitnika osobom chorującym na wrzody żołądka i dwunastnicy, a także na kamicę nerkową.
Wypróbuj przepis na herbatkę z rokitnika
Przepis: Napar z rokitnika
Zdrowy napój.
- Kategoria
 - Napój
 - Rodzaj kuchni
 - Tradycyjna
 - Czas przygotowania
 - 5 min.
 - Czas gotowania
 - 10 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 
Składniki
- 2 łyżki owoców rokitnika,
 - 2 cm korzenia świeżego imbiru,
 - 1 łyżka kurkumy.,
 - ew. łyżeczka miodu.
 
Sposób przygotowania
- Zalej wodą składnikiOwoce rokitnika, imbir i kurkumę zalej 1 litrem wody o temperaturze ok. 80 st. C.
 - Odstaw naparOdstaw napar na 10 minut. Możesz dodać odrobinę miodu. Delektuj się smakiem.
 
Czytaj też:
Poznaj sposób Azjatek na piękną cerę. Włącz te 3 produkty do dietyCzytaj też:
3 sygnały, które świadczą o tym, że twoja skóra jest odwodniona
