Napar z liści malin. Pomoże przy bolesnych miesiączkach i problemach z jelitami

Napar z liści malin. Pomoże przy bolesnych miesiączkach i problemach z jelitami

Dodano: 
Herbata z liści malin
Herbata z liści malin Źródło:Shutterstock / Alena Vatorina
Suszone liście malin zawsze warto mieć w domowej spiżarni. Sprawdź, na co pomoże napar z liści malin.

Nie tylko soczyste i aromatyczne owoce są cenną częścią tej rośliny. W zielarstwie doceniane są również liście malin, które mogą być wparciem w wielu dolegliwościach. Z liści malin można przyrządzić napar.

Jak działa napar z liści malin?

Herbatkę z malin warto pić przede wszystkim przy dolegliwościach gastrycznych, biegunkach i problemach z jelitami. Napar pomoże także przy infekcjach – wirusowych, bakteryjnych oraz grzybiczych. Zadziała napotnie, przeciwgorączkowo oraz moczopędnie. Liście malin wykazują również działanie przeciwzapalne, ściągające i rozkurczające. To dlatego są nieocenione przy łagodzeniu bólu menstruacyjnego. Podczas infekcji górnych dróg oddechowych warto napar z liści malin połączyć z syropem malinowym, który wzmocni działanie ziołowej herbatki. Można go wówczas także dosłodzić miodem.

Jak zbierać liście malin?

Herbatkę z liści malin można kupić w sklepach zielarskich oraz w aptekach. Ale można ją przyrządzić także samemu. Najlepsze są do tego liście zebrane z malin leśnych, z dala od źródeł zanieczyszczeń. Liście najlepiej zbierać w ciepłe i suche dni. Potem wystarczy ususzyć w temperaturze ok. 40 stopni Celsjusza i zamknąć w szczelnym pojemniku. Liście malin można mieszać z listkami jeżyn (również najlepiej tych dzikich, leśnych), które mają podobne właściwości: działają rozkurczowo, napotnie i są wsparciem przy wszelkich infekcjach.

WAŻNE: Jeśli na stałe przyjmujesz leki, każdą ziołową terapię należy skonsultować z lekarzem, ponieważ niektóre substancje zawarte w roślinach mogą wchodzić w reakcję z lekarstwami.

Czytaj też:
Zioła na upały. Zaparz, schłodź i pij na zdrowie
Czytaj też:
Napar ze skrzypu polnego – jak działa i na co pomaga. Przepis

Źródło: odzywianie.wprost.pl