Jak zrobić brukselkę, żeby nie była gorzka? Pamiętaj o prostych zasadach

Jak zrobić brukselkę, żeby nie była gorzka? Pamiętaj o prostych zasadach

Dodano: 
Brukselka
Brukselka Źródło: Fotolia / karepa
Kocham brukselkę, ale jej nie gotuję, bo zawsze wychodzi gorzka – usłyszałam ostatnio w kolejce w osiedlowym warzywniaku od jednej z kobiet. Jak pozbyć się goryczki w brukselce? Są na to proste sposoby.

Najbardziej zagorzali fani brukselki zjedzą ją nawet z tą charakterystyczną goryczką. Jednak warto wiedzieć, że łatwo można się jej pozbyć i cieszyć się smakiem brukselki bez goryczki.

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka?

Przede wszystkim warto pamiętać o tym, że mrożenie skutecznie niweluje goryczkę w brukselce. Wystarczą dwie godziny w zamrażarce i można dowolnie wykorzystywać to warzywo bez obaw o gorzki smak. Jednak nie jest to jedyny sposób. Aby pozbyć się goryczki, ugotuj brukselkę w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Można przyjąć tu proporcje: łyżeczka soli i łyżeczka cukru na litr wody.

Świeże brukselki należy gotować ok. 5 minut, te mrożone potrzebują nieco więcej czasu (6-8 minut od momentu ponownego zagotowania wody). Ważne jednak, aby nie gotować tych warzyw zbyt długo. Najlepsze są ugotowane lekko al dente, tak aby były delikatnie chrupiące. Przed gotowaniem można też lekko naciąć w poprzek twarde końcówki brukselek – to przyspieszy gotowanie.

Kucharze radzą także, aby nie gotować brukselki pod przykrywką. Wówczas nieprzyjemne zapachy (gorzkie gazy siarkowe) nie będą kumulować się w warzywach. Są też tacy, którzy w trakcie gotowania wymieniają część wody – jeśli chcesz wypróbować ten sposób, po prostu po ok. 2-3 minutach, zlej połowę wody z garnka i uzupełnij ją tą samą ilością wrzącej wody (aby nie zatrzymywać procesu gotowania).

Jak upiec brukselkę, żeby nie była gorzka?

Brukselka jest znakomitym dodatkiem do różnego rodzaju zapiekanek, ale świetnie smakuje też podana w roli głównej. Aby pozbyć się goryczki w brukselce pieczonej, najlepiej wykorzystać brukselkę mrożoną. Dokładnie jak w przypadku każdej obróbki brukselki (pieczenie, gotowanie, ale też smażenie) mrożenie skutecznie niweluje gorzki smak.

Czytaj też:
Co zrobić, żeby orzechy włoskie nie były gorzkie? Szybki i prosty trik
Czytaj też:
Przepis na dyniowe gnocchi. Kucharz: Niebo istnieje!

Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl