Owoce pigwowca są znane choć niedoceniane. A szkoda. Mają bowiem ciekawy smak i wiele cennych właściwości. Zawarte w nich związki (zwłaszcza kwasy fenolowe) hamują namnażanie się bakterii i szkodliwych drobnoustrojów odpowiedzialnych za powstawanie infekcji. Jednocześnie chronią organizm przed stresem oksydacyjnym. Zjawisko to powstaje, gdy liczba wolnych rodników w ustroju zaczyna przeważać nad przeciwutleniaczami. Wówczas dochodzi do przyspieszenia procesu starzenia się komórek. Zwiększa się też ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób nowotworowych.
Owoce pigwowca są również cennym źródłem błonnika, który wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Przeciwdziała biegunkom i innym dolegliwościom gastrycznym. Jednocześnie usprawnia perystaltykę jelit i proces usuwania szkodliwych produktów przemiany materii. Po zimową lemoniadę z pigwowca mogą więc sięgać również osoby, które walczą z nadprogramowymi kilogramami.
Jak zrobić zimową lemoniadę z pigwowca?
Przepis na zimową lemoniadę z pigwowca jest stosunkowo prosty, choć przygotowanie produktu bazowego wymaga trochę pracy i cierpliwości. Warto jednak się postarać, bo syrop z pigwowca można wykorzystać także jako dodatek do herbaty.
Przepis: Syrop z owoców pigwowca
syrop z owoców pigwowca
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 kg owoców pigwowca
- 1 kg cukru
Sposób przygotowania
- Przygotowanie owoców pigwowcaOwoce pigwowca umyj, obierz ze skóry i usuń z nich pestki oraz gniazda nasienne. Następnie pokrój owoce na plasterki lub mniejsze kawałki.
- Przygotowanie syropuUkładaj kawałki owoców pigwowca w słoiku. Utwórz z nich warstwy i każdą zasyp cukrem. Wypełnione naczynie zakręć i odstaw w chłodne, zacienione miejsce. Gdy owoce puszczą sok, możesz odlać go do butelek (opcjonalnie).
- Przechowywanie syropuOtwarty syrop przechowuj w lodówce.
Gdy podstawowy składnik lemoniady jest gotowy, to przyrządzenie lemoniady nie powinno już sprawić żadnych trudności. Wystarczy rozcieńczyć syrop z pigwowca gorącą wodą. Jej ilość zależy od indywidualnych preferencji. Pamiętaj, że pigwowiec ma kwaskowaty, nieco cierpki smak. Dodanie wody pozwoli go nieco złagodzić. Na koniec wzbogać smak lemoniady i dodaj do niej tradycyjne zimowe przyprawy, czyli cynamon (dwie laski), kilka goździków i plasterków imbiru. Jeśli chcesz możesz nieco osłodzić lemoniadę. Wykorzystaj w tym celu miód.
Picie zimowej lemoniady z pigwowca przynosi najlepsze rezultaty, gdy napój jest ciepły, a nawet gorący. Poprawia ukrwienie tkanek, a w efekcie podnosi temperaturę ciała i rozgrzewa organizm od środka. Jednocześnie doskonale nawadnia i usprawnia usuwanie toksyn z ustroju. Wzmacnia też układ odpornościowy, co ma szczególne znaczenie w sezonie jesienno-zimowym, gdy stajemy się bardziej podatni na różnego rodzaju infekcje.
Czytaj też:
Jak wzmocnić odporność jesienią? Przestrzegaj 5 kluczowych zasadCzytaj też:
Konfitura z pigwy z cynamonem i goździkami. Przepis