Świeże owoce żurawiny mają kulisty kształt i czerwoną barwę. Kuszą swoim wyglądem, ale większość osób nie wie, do czego je wykorzystać. Tymczasem można z nich łatwo przyrządzić pyszny sos żurawinowy, który dodatkowo będzie chronił przed infekcjami, nie tylko dróg moczowych.
Czy można jeść żurawinę na surowo?
W sklepach i na bazarkach można kupić świeżą żurawinę na wagę. Wiele osób zastanawia się, czy można ją jeść na surowo. Jak najbardziej żurawina jest jadalna, można ją przegryzać bez dodatków albo z powodzeniem umieścić w szklance z herbatą. Surowe owoce sprawdzą się również jako składniki sałatek czy musli. Ale uwaga – żurawina ma charakterystyczny, cierpki, gorzki i kwaśny smak, który nie wszystkim odpowiada. Jeśli za nim nie przepadasz, możesz na bazie tego owocu przygotować pyszny sos żurawinowy.
Przepis: Sos z żurawiny bez cukru
Ten pyszny sos z żurawiny możesz wykorzystać do dań mięsnych i wegetariańskich.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
- 4 szklanki świeżej żurawiny
- 1 szklanka wody
- 5 łyżek erytrytolu
- 1 pomarańcza
- szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie soku pomarańczowegoZe świeżej pomarańczy wyciśnij sok i wyjmij z niego pestki.
- Gotowanie żurawinyZagotuj wodę z erytrytolem. Dodaj do niej żurawinę (wcześniej umytą) i duś około 15 minut.
- PrzyprawianieDo żurawinowej masy dodaj gałkę muszkatołową i cynamon. Tak przygotowaną żurawinę pozostaw do ostygnięcia i poczekaj aż zgęstnieje.
- MiksowanieMasę zmiksuj blenderem na jednolity sos.
Uwaga! Cierpkości żurawiny można pozbyć się przemrażając jej owoce. W tym celu należy oczyścić je z listków i łodyżek, umyć i po osuszeniu włożyć żurawinę w woreczku do zamrażarki na minimum sześć godzin. Co ważne owoce nie utracą swoich cennych właściwości.
Na co pomaga sos żurawinowy?
W żurawinie znajdziemy nie tylko witaminy, ale także minerały, flawonoidy i antocyjany. Dzięki zawartości tych składników systematyczne spożywanie tego owocu zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji dróg moczowych nawet o 60 procent. Roślina ma działanie przeczyszczające, dzięki czemu przeciwdziała nawrotom stanów zapalnych i infekcji bakteryjnych dróg moczowych. Poza tym zawarte w niej proantocyjanidyny utrudniają przenikanie bakterii E. coli do pęcherza moczowego.
Badania dowiodły, że lecznicze działanie żurawiny rozpoczyna się już po 2 godzinach od spożycia świeżych owoców lub soku. Średni czas działania żurawiny na drogi moczowe trwa 10 godzin. Żurawina ma również inne właściwości: obniża ciśnienie krwi, zapobiega wrzodom żołądka i zmniejsza ryzyko chorób serca.
Jakie dania i napoje można przygotować z żurawiny?
Jeśli niespecjalnie lubimy żurawinę surową, poszukajmy pomysłów na dania z tym owocem w roli głównej. Poza żurawinowym sosem jest wiele innych kulinarnych inspiracji. Czerwone kuleczki można dodać do warzywnej i owocowej sałatki, a także owsianki. Dobrym rozwiązaniem będzie zasuszenie owoców albo przygotowanie z nich konfitur, syropów czy soków. W takiej postaci będą wspomagać nasze zdrowie przez cały rok. Godne polecenia są także koktajl z żurawiny na podkręcenie metabolizmu oraz nalewka z żurawiny.
Dla kogo żurawina nie jest wskazana?
Choć żurawina polecana jest w profilaktyce wielu chorób, w tym nowotworu jelita grubego, nie wszyscy powinni ją spożywać. Ze względu na zawartość szczawianów ostrożne w jej jedzeniu powinny być osoby cierpiące na niedobory wapnia i zmagające się z osteoporozą. Uwaga! Żurawiny nie należy łączyć z lekami przeciwzakrzepowym.
Czytaj też:Konfitura z czerwonych borówek. Przepis na dodatek do mięsCzytaj też:
Zapalenie pęcherza to częsta przypadłość. Jak sobie z nim radzić?