Przepis na ocet jabłkowy z malinami. Łagodzi ból gardła i jest smaczny

Przepis na ocet jabłkowy z malinami. Łagodzi ból gardła i jest smaczny

Dodano: 
Ocet jabłkowy z malinami
Ocet jabłkowy z malinami Źródło:Unsplash
To idealna mikstura na ból gardła i infekcje górnych dróg oddechowych. Ocet jabłkowy z dodatkiem malin przygotujesz samodzielnie w domu. Poznaj ten prosty przepis. Cenny w okresie jesienno-zimowym.

Ocet malinowy nie zawiera żadnych konserwantów, wzmacniaczy smaków i barwników. Okres jego fermentacji trwa około dwóch tygodni. Do jego przygotowania należy użyć dobrej jakości owoców oraz dużego słoika, który przed użyciem należy dobrze wyparzyć. Właściwości domowego octu jabłkowego z malinami można wykorzystywać przez cały rok.

Na co pomaga ocet malinowy?

Ocet malinowy to naturalne lekarstwo na infekcje gardła. Ulgę odczuwa się niemalże od razu po jego spożyciu, ponieważ skutecznie łagodzi ból. Dzieje się tak za sprawą malin, które mają działanie antyseptyczne, antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Owoce te zawierają cenne witaminy, takie jak C i E oraz z grupy B (w tym kwas foliowy). Bogate są również w magnez, żelazo, fosfor, potas i wapń. Spożywanie malin w każdej wersji wzmacnia odporność, a w postaci octu malinowego ich skuteczność jest jeszcze większa. Kwaśny odczyn octu jabłkowego hamuje rozwój mikroorganizmów. Mikstura popijana regularnie nie tylko łagodzi dolegliwości bólowe, ale również obniża temperaturę ciała i koi kaszel.

Przepis: Ocet jabłkowy z malinami

Połączenie słodyczy z kwaskowym posmakiem tworzy idealną mieszankę, która dodatkowo ma cenne właściwości lecznicze.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
20 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg świeżych malin
  • 600 ml octu jabłkowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie malin1 kg malin dokładnie umyj i następnie włóż do dużego, wysokiego słoika.
  2. Dolewanie octu jabłkowegoOwoce zalej octem jabłkowym. Gotowy kupisz w sklepie. Wybierz ten dobrej jakości (wolny od konserwantów i ulepszaczy, zrobiony z całych jabłek, a nie z soku czy cydru).
  3. Przechowywanie miksturySłój z malinową mieszanką odstaw w chłodne, zaciemnione miejsce. Po upływie dwóch tygodni przelej ocet przez nylonowe sitko do czystej butelki.
  4. Spożywanie octu z malinamiTrzy razy dziennie rozcieńczaj jedną łyżeczkę mikstury w filiżance wody i wypijaj od razu po przygotowaniu. Rozcieńczoną miksturę możesz również wykorzystać do płukania gardła. Ocet możesz także dodać do herbaty.

Inne właściwości octu malinowego

Ocet malinowy nie tylko jest idealną miksturą na złagodzenie objawów przeziębienia. Ma też inne właściwości. Przede wszystkim, ze względu na zawartość błonnika i pektyn, usprawnia pracę jelit i procesy metaboliczne. Polecany jest osobom mającym problemy z wysokim ciśnieniem, ponieważ skutecznie je obniża. Powinni go również stosować pacjenci mający problemy ze stawami, ponieważ łagodzi bóle reumatyczne.

Inne sposoby na zastosowanie malin w celach leczniczych

Z malin można przygotować również inne mikstury mające właściwości prozdrowotne. Dobrymi przykładami są maliny w syropie, napar czy sok z malin. Skuteczny w walce z przeziębieniem jest też miód malinowy.

Ostrożne w stosowaniu mikstur na bazie tych owoców powinny być osoby, które mają alergię na maliny i inne owoce z rodziny różowatych. Z uwagi na dużą zawartość związków purynowych ze spożywaniem tych owoców powinny się wstrzymać osoby zmagające się z dną moczanową i schorzeniami nerek.

Czytaj też:
Herbata cebulowa na przeziębienie. Przepis na babciny specyfik
Czytaj też:
Czy ocet jabłkowy może się popsuć? Jak go rozpoznać

Źródło: Źródło: Mcintyre Anne, Napoje dla zdrowia i urody, Grupa Wydawnicza Bertelsmann, Diogenes