Kiedy trzeba obierać fasolkę szparagową i jak to robić? Jest na to prosty trik

Kiedy trzeba obierać fasolkę szparagową i jak to robić? Jest na to prosty trik

Dodano: 
Zielona fasolka
Zielona fasolka Źródło:Shutterstock / VICUSCHKA
Fasolka szparagowa często gości na naszych stołach. Jej przygotowanie nastręcza jednak nierzadko sporych trudności. Przysłowiowe schody zaczynają się już na samym początku przy obieraniu warzywa. Podpowiadamy, jak i kiedy to zrobić. Ta czynność nie zawsze jest bowiem konieczna.

Fasolka szparagowa należy do rodziny roślin strączkowych. Można ją jeść nie tylko latem, ale również jesienią. Może być bazą wielu różnych dań – poczynając od zapiekanek, poprzez zupy, a na gulaszach i leczo kończąc. Doskonale smakuje w połączeniu z bułką tartą. Zanim przystąpimy do przyrządzania tych potraw, trzeba ją odpowiednio przygotować. Zobacz, jak to zrobić, szybko prosto i bez wysiłku.

Jak obrać fasolkę szparagową? Prosty trik

Do obierania fasolki szparagowej przyda się mały nożyk i miska, do której trafią obrane warzywa. Najpierw zalej fasolkę wrzącą wodą, dzięki czemu łatwiej pozbędziesz się twardych włókien rośliny. Po kilkunastu sekundach odlej wodę i poczekaj aż warzywa przestygną. Następnie nadcinać końcówki poszczególnych strąków i delikatnym, ale stanowczym ruchem pociągaj je ku dołowi (najpierw od strony ogonka). Tym sposobem usuniesz końcówki razem z łykowatymi częściami fasolki, które nie nadają się do spożycia. Odcinaj końcówki fasolki z obu stron. Jeśli chcesz szybciej pozbyć się zdrewniałych części rośliny, użyj obieraczki do warzyw.

Czy fasolkę szparagową zawsze trzeba obierać?

Obieranie fasolki szparagowej nie jest konieczne w sytuacji, gdy mamy do czynienia młodym warzywem. W przypadku starszych strąków nie można pominąć tej czynności. Łykowate części rośliny często wchodzą między zęby utrudniając jedzenie. Poza tym są niesmaczne i trudno je strawić.

Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa to cenne źródło wielu makro- i mikroelementów. Zawiera duże ilości błonnika, witamin z grupy A i B, a także magnez, cynk, żelazo i kwas foliowy. Ma niewiele kalorii, więc może być bez przeszkód włączona do jadłospisu osób, które są na diecie redukcyjnej i chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy. Jej spożywanie przedłuża uczucie sytości i zapobiega sięganiu po przekąski między posiłkami.

Udowodniono, że jedzenie fasolki szparagowej wpływa pozytywnie na układ krążenia. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Obniża ciśnienie tętnicze krwi i zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Warzywo ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie podnosi poziomu glukozy w organizmie zbyt szybko. To dobra informacja dla osób zmagających się z cukrzycą. Dodatkowo warzywo wspomaga pracę układu moczowego. Działa moczopędnie i przyspiesza usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii z ustroju.

Czytaj też:
Jak zamrozić fasolkę szparagową? W ten sposób będzie pyszna i chrupiąca
Czytaj też:
Co zamiast bułki tartej do fasolki szparagowej? Zakochacie się w tych pomysłach

Źródło: Wprost